Garajul familei Farkas din Timisoara a fost transformat in service auto de ceva vreme. Aici, tatal si fiul mesteresc cu spor la un autoturism adus din Suedia. Pana nu demult lucrau intr-o hala inchiriata cu 500 de euro pe luna. Nu si-au mai permis luxul iar acum nu regreta.

Pe langa reparatiile mecanice clasice oamenii au invatat sa puna si auto-colant pe masini.

Tiberiu Majer a riscat si mai mult atunci cand si-a deschis un salon de infrumusetare in sufragerie. Pentru aceeasi suprafata, intr-o zona buna a orasului, dadea mai bine de 1.000 de euro. Mai bine tin acesti bani pentru mine si-a spus el, iar clientele fidele l-au urmat.

Practic, omul se da jos din pat, face un dus si vine sa vada ce-i fac angajatele. "Avantajul este ca nu platesc chirie. Si banii de chirie pot sa-i investesc in aparatura moderna. Practic cand ma trezesc in apartament si cobor jos la serviciu, la firma", spune el.

Din pacate aceste lectii de supravieituire sunt destul de rare.

Statisticile arata ca din 2008 si pana in prezent 670.000 de romani care lucrau in special in sectorul privat si-au pierdut painea dupa ce fimelele lor n-au mai rezistat pe piata din cauza cheltuielilor mult prea mari.