"Saptamana trecuta am primit oficial scrisoarea privind deblocarea Programului Operational pe Mediu. Astazi, am primit oficial scrisoarea privind deblocarea POSDRU, program accesat in special de catre universitati si organizatii neguvernamentale. Saptamana viitoare primim deblocarea pentru Programul Operational Regional", a anuntat Ponta, luni seara.

Luni dimineata, premierul a declarat ca asteapta, in aceste zile, rezultatele oficiale legate de deblocarea POSDRU, dupa ce a primit vestea oficiala referitoare la deblocarea Programului Operational Sectorial pe Mediu.

Comisia Europeana a decis, miercuri, reluarea platilor catre Romania pentru Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, blocate din luna iulie 2012, a informat Reprezentanta CE in Romania. Astfel, vor putea fi procesate cererile de rambursare a sumelor cheltuite in cadrul proiectelor asociate Programului Operational Sectorial de Mediu.

Premierul Victor Ponta declara recent ca, prin acceptarea corectiilor financiare si indreptarea neregulilor constatate in perioada 2009-2011, in luna decembrie pot fi reluate rambursarile pentru POSDRU, precum si pentru programele de Dezvoltare Regionala si Mediu.

In 14 noiembrie, Ministrul Afacerilor Europene a prezentat Guvernului propunerile de corectii avansate de Comisia Europeana ca o conditie pentru reluarea platilor in cadrul programelor operationale finantate din fonduri structurale si de coeziune.

Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei consta intr-o corectie forfetara de 10% pentru toate contractele a caror procedura de achizitie publica a fost lansata inainte de 1 octombrie 2011.