Emisiunea ''Romania, te iubesc'' si Stirile Pro TV va dezvaluie cat de haotic s-a investit in mediul rural. Reportaje-ancheta despre risipirea fondurilor de la stat si Uniunea Europeana, pe diverse proiecte fanteziste.

Pentru multi dintre straini, Romania este o tara rurala. Aproape 40% din populatie traieste la sat, iar pentru ei, autoritatile aplica doar in teorie strategii care sa aduca un nivel de trai sporit. Curtea de Conturi anunta ca, in ultimii patru ani, consiliile judetene si primariile au risipit 900 de milioane de euro, bani de la stat.

Comuna Valcele, judetul Calarasi. Apa curenta nu, canalizare nu. Ca sa compenseze cumva aceste neajunsuri, primarul le-a amenajat localnicilor un parc. In camp. Sa-si clateasca mintea si sa nu se mai gandeasca la lipsa uitilitatlor. Un parc poate fi declarat cu usurinta drept cel mai linistit spatiu amenajat in Romania, pentru ca este de departe si cel mai izolat.

In mijlocul campului, in pustietate, tocmai s-a arat pamantul, avem un loc de joaca pentru cei mici, iar  alaturi un spatiu de recreere pentru adulti. O investitie de 500.000 de lei, intr-o zona care este la 2 kilometri de cea mai apropiata localitate. Undeva acolo e satul Floroiaca. Pana aici insa se vede ca nu vine nici tipenie de om. Parc facut de pomana. Minunea de la Valcele a fost platita cu 500.000 de lei, adica aproape 200.000 de euro, bani de la bugetul de stat, in cadrul Programului National pentru amenajarea de spatii verzi.

Ministerul Mediului aloca anual, incepand cu 2007, fonduri, doar ca sa inmulteasca in hartii perimetrele verzi, amenajate la nivelul Romaniei. Si ca sa iasa bine in cifre s-au cheltuit pana acum vreo 60 milioane de euro, pe investitii in rape si ogase, la margine de sat sau comuna, proiecte care le depasesc la numar pe cele de la oras.

Si la Valcele si in orice alta comuna, un parc este folositor, mai ales pentru copii - cu o conditie: sa poata sa ajunga la el.

La Roseti, tot in Calarasi, primarul a amenajat un parc nou, taman, la marginea localitatii.

Se stie insa ca Romania e tara comisioanelor, percepute indiferent cat de mica este investitia. Fara flagrant si autodenunturi facute de constructori, sunt greu de dovedit comisioanele grase. Micile ciupeli din amenajarile de la tara sunt trecute cu vederea de organele de ancheta, desi produc o risipa de sute de milioane de euro, cand sunt adunate la nivel national.

Am testat apetitul edililor, cu o camera ascunsa. Am pretins ca suntem reprezantantii unei firme care amenajeaza spatii verzi, si, sub pretextul ca vrem sa intram in parteneriat cu autoritatile locale, am anuntat ca in schimbul castigarii contractului pentru un parc, suntem dispusi sa cedam un comision.

La primaria brasoveana Sanpetru, am vorbit cu viceprimarul. Noi suntem dispusi sa lasam 10-15% din banii totali, in ideea ca vom castiga licitatia. Banii dispar cu dedicatie, parcurile apar, mai mult in bataie de joc. In comuna ieseana Bals, primarul a investit 200.000 de euro, ca sa le arate gospodarilor ce inseamna cu adevarat un parc de nivel european. Iar decorul idilic e completat de ratele satului, singurele care se bucura de investitie. Aranjamentul peisagistic e o adevarata bijuterie arhitecturala.

Pe viceprimarul comunei l-am gasit tot in parc, impartea o paine la pasari. Zona respectiva este situata intr-o vale si parcul e pe loc mlastinos. L-am cautat pentru explicatii pe fostul primar.  A vizionat imaginile si seful Administratiei nationale de Mediu. De la el aflam ca un parc, conform legii, poate fi pus si pe Luna, atata timp cat primaria are acolo un teren, care sa nu fie in litigiu.