In vara anului trecut, in urma unor nereguli constatate pe zona de achizitii publice, Comisia Europeana (CE) a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional, platile fiind reluate la sfarsitul anului trecut.

In acest context, pentru a putea acoperi in primele trei luni ale acestui an platile aferente proiectelor finantate prin Programul Operational Regional (POR), Guvernul a autorizat Ministerul Dezvoltarii Regionale sa se imprumute cu 650 milioane lei din fondurile obtinute de stat din privatizare si pastrate la Trezorerie.

Un document guvernamental releva insa ca Executivul se confrunta in continuare cu probleme de finantare a acestor proiecte, din cauza nivelului redus al solicitarilor de plata care pot fi transmise la Bruxelles, si va fi obligat sa recurga din nou la banii pastrati la trezorerie din privatizari anterioare.

Astfel, Guvernul va autoriza ministerul de resort sa se imprumute de la trezorerie, din varsaminte din privatizare, cu inca 750 milioane lei, din care 215 milioane lei pentru Luna aprilie, 265 milioane lei pentru luna mai si 270 milioane lei pentru luna iunie.

In cazul in care sumele rambursate de Comisia Europeana nu vor acoperi integral imprumutul, din cauza unor cheltuieli care ulterior sunt constatate drept neeligibile, Ministerul Dezvoltarii va achita diferenta din bugetul propriu.

Prin Programul Operational Regional, autoritatile romane finanteaza proiecte privind imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale, cresterea calitatii serviciilor turistice, promovarea brandului turistic national, dotarea cu echipamente a bazelor pentru interventii in situatii de urgenta, reabilitarea siturilor industriale poluate, dezvoltarea microintreprinderilor, restaurarea patrimoniului cultural.