"Conform calculelor noastre, Romania ar trebui sa primeasca cel putin aceeasi suma de bani (in exercitiul bugetar 2014-2020 - n.r). pentru a-si continua toate proiectele incepute, care trebuie sa imbunatateasca conditiile de trai ale cetatenilor romani. Prin urmare, este foarte important pentru Romania sa demonsteze ca poate utiliza fondurile existente", a spus comisarul european, potrivit Mediafax.

Hahn a subliniat ca Romania ar tebui insa sa-si creasca rata de absorbtie ca o preconditie pentru noua alocare din bugetul UE. 

"Doar pentru acest an ar fi necesar sa primiti plati de peste 30 milioane euro sau 131 milioane lei pe saptamana, pana la finele anului 2012, pentru a indeplini toate criteriile", a precizat Johannes Hahn. 

Comisarul UE a aratat, totodata, ca Romania nu a depasit pericolul de a-i fi suspendate platile din fondurile europene, dar ca deocamdata se afla in calendarul de masuri convenit pentru remedierea deficientelor constatate. 

"Dupa discutiile din toamna privind intreruperea platilor, Romania a propus un plan de actiuni foarte cuprinzator, care trebuie implementat pana la sfarsitul lunii iunie. De acesta depinde daca putem, in cele din urma, sa dam unda verde sau nu. Pentru moment, insa, nu exista dovezi ca Romania nu se afla in calendarul convenit, dar exista inca un risc", a apreciat comisarul. 

El a atras atentia ca administratia trebuie in continuare reformata, iar functionarii care gestioneaza fondurile europene trebuie sa-si asume atat meritele procesului de absorbtie, cat si vina pentru nereusita. 

"Trebuie sa spun ca exista o administratie greoaie si aceasta a fost cea mai mare provocare, simplificarea, responsabilitati clare. Acest lucru inseamna ca, la sfarsitul zilei, aveti nevoie de o persoana care sa-si asume responsabilitatea individuala, care sa poata primi aplauze, dar care risca sa-si piarda si slujba. Avem nevoie de acest tip de conducere la orice nivel pentru a avea succes", a mai spus Johannes Hahn. 

Pentru acest an, Guvernul si-a propus sa atraga fonduri europene de aproximativ sase miliarde euro. Presedintele Traian Basescu a declarat recent, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca nu exclude o eventuala candidatura la urmatoarele alegeri prezidentiale a premierului Mihai Razvan Ungureanu, cu sustinerea PDL, insa acesta trebuie mai intai sa reuseasca la conducerea Guvernului, si a subliniat ca principalul criteriu de care va depinde reusita ca premier a lui Ungureanu este absortia in acest an a celor sase miliarde de euro de la Uniunea Europeana.

In urma cu o saptamana, premierul i-a atentionat pe ministri si sefii de autoritati de management ca ii considera responsabili pentru absorbtia in acest an a celor sase miliarde euro din fondurile europene.