"Pentru a veni cu noi măsuri, pentru a da un impuls hotărât economiei, pentru a intra într-o fază de redresare solidă, este nevoie de bani. Aceşti bani îi vom primi din fonduri europene", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

În acest sens, Iohannis a spus că a avut o discuţie cu premierul şi mai mulţi miniştri "pentru a găsi o formă foarte bună pentru ceea ce se numeşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă".

"Este un plan amplu şi vom avea peste 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pentru a finanţa măsurile din acest plan. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare, este o măsură foarte largă care se referă şi la reforme şi la măsuri de infrastructură şi la multe sectoare care trebuie să fie şi modernizate, dar şi redresate. Vom prezenta acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă public, săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente", a afirmat Iohannis.

Ulterior, planul va fi prezentat la Bruxelles şi anul viitor va începe finanţarea.

"Sunt convins că vom reuşi, cu aceste fonduri, să readucem economia pe un nivel pe care ni-l dorim cu toţii", a arătat Iohannis.

Potrivit preşedintelui Iohannis, din datele referitoare la trimestrul al treilea, "economia îşi revine". El a spus că între cifrele pe trimestrul 3 şi cele pentru trimestrul 2 există o "creştere notabilă, de 5%".

Economia României a crescut cu 5,6% în trimestrul III, față de trimestrul anterior, potrivit datelor semnal publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, PIB-ul a înregistrat o scăderecu 6%. În perioada ianaurie-septembrie 2020, Produsul Intern Brut a scăzut, cu 5,1% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier.