Declaratia a fost sustinuta dupa lucrarile Consiliului European, unde seful Guvernului s-a intalnit si cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

"Am avut o noua discutie cu presedintele Comisiei, care mi-a reiterat propunerea oficiala a Comisiei privind acordarea pentru Romania si Slovacia a unui sistem special de absorbtie a fondurilor de coeziune disponibile in perioada 2007-2013 pe sistemul «N plus trei». De fapt, mai castigam un an in care putem depune proiecte, practic putand sa recuperam anii 2010-2011, care au fost pierduti pentru accesarea de fonduri europene, si in acest fel pericolul de dezangajare a unor fonduri este, sa zic, indepartat, iar posibilitatea noastra de a avea un grad de absorbtie finala, mult mai mare decat credeam in acest moment, devine efectiva", a spus Victor Ponta.

Seful Guvernului a precizat ca este o decizie extrem de importanta, pentru obtinerea careia crede ca s-a colaborat foarte bine, iar Romania a avut "o pozitie unitara", incepand cu presedintele Traian Basescu, la discutia despre mecanismul financiar multi-anual.

Potrivit premierului, este probabil ca in Consiliul European din luna iunie sa fie "netezite ultimele asperitati" pentru o decizie in acest sens, in conditiile in care au aparut si alte state care doresc o astfel de facilitate.

"Ideea este de un tratament special pentru Romania si Slovacia, mai ales ca, nu ma ascund sa spun acest lucru, a fost o compensatie pentru Romania, la momentul alocarii bugetului 2014-2020, atunci cand n-am primit alte compensatii, si atunci...", a completat Ponta.

Romania, alaturi de Slovacia, ar putea beneficia de un an in plus pentru a cheltui fondurile disponibile prin intermediul politicii de coeziune, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene ce ofera o mai mare libertate de a cheltui si de a solicita bani de la UE, precum si reducerea riscului de pierdere a sumelor.

Potrivit CE, fondurile alocate statelor membre in cadrul politicii de coeziune se impart in sume anuale care trebuie cheltuite in decurs de doi sau trei ani, in functie de tara. Aceasta regula este cunoscuta sub numele de regula "N+2 sau N+3", N fiind anul in care sunt alocate fondurile. Oricare parte din suma anuala care nu este solicitata de catre statul membru in aceasta perioada, se deduce automat din suma totala alocata și se intoarce la bugetul total al UE.

Ideea adoptarii acestei masuri fusese introdusa, la cererea Romaniei si a Slovaciei, in concluziile Consiliului European din 7-8 februarie, in care liderii tarilor UE au stabilit proiectul bugetului european pentru exercitiul 2014-2020. Presedintele Traian Basescu declara atunci ca prin aceasta concesie acceptata de Consiliul European, Romania va putea evita dezangajarea a cel putin 4 miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate in actualul exercitiu bugetar, 2007-2013.

Rata de absorbtie a fondurilor de coeziune de catre Romania era la 17 mai de 14,37%, adica 2,761 miliarde de euro, raportat la cheltuielile rambursate de Comisia Europeana. Romania are la dispozitie in perioada 2007-2013 suma de 19,5 miliarde de euro la capitolul fonduri de coeziune.