Desi se discuta la nivel european de anul trecut si trebuia sa intre in vigoare initial din martie, CE a anuntat astazi ca programul ar putea deveni functional cel tarziu in iunie.

Potrivit Comisiei, persoanele care pot aplica pentru un astfel de credit sunt cele care si-au pierdut sau risca sa-si piarda locul de munca, tinerii sau persoanele dezavantajate pe piata muncii, ca de exemplu cele peste 45 de ani, personele singure care au copii in intretinere sau cu dizabilitati. Sunt eligibile si microintreprinderile din economia sociala care angajeaza someri sau tineri.

Banii alocati prin acest program din bugetul Uniunii Europene vor fi gestionati de Banca Europeana de Investitii (BEI) si de Fondul European de Investitii (FEI) care vor incheia acorduri cu banci sau alte institutii financiare din statele membre, care acorda credite persoanelor si microintreprinderilor.

Astfel, cele o suta de milioane de euro cu aceasta destinatie vor ajunge, prin intermediul celor doua institutii financiare internationale, la banci, imbunatatind accesul la microcredite pentru cei care nu au posibilitatea contractarii unui credit.

Comisia estimeaza ca, prin aceasta modalitate de garantare, s-ar putea ajunge, in patru ani, la un volum al creditelor de 500 de milioane de euro. Totodata, la un imprumut mediu de 11.000 de euro, numarul de beneficiari ar putea depasi 45.000 si ar putea fi create peste 54.500 de noi locuri de munca.