Ministrul Muncii a precizat ca problemele cu POSDRU sunt legate de managementul defectuos care a dus la intreruperea platilor.

In ultima perioada au aparut probleme de sistem, probleme de management, care nu au fost gestionate corect. Acolo se impune o munca sustinuta, intr-un ritm alert, dupa proceduri clar definite. Din pacate nu au fost emise acele proceduri care sa duca la o buna gestionare si verificare a tuturor aspectelor si acesta a fost motivul pentru care a fost obligatoriu sa schimbam echipa de conducere”, a declarat Boghicevici, intr-un interviu pentru Mediafax.

Ministrul a tinut sa accentueze faptul ca este vorba despre o intrerupere temporara a platilor si nu de o suspendare a programului.

Este o procedura normala si o masura de preventie pe care Comisia a luat-o si in alte tari, cum ar fi Franta, Bulgaria. Este un pas normal pe care Comisia l-a facut si vorbim doar de cateva zeci de milioane de euro, nu de 3,5 miliarde de euro, asa cum s-a spus in aceste zile. Ne-au fost semnalate cateva deficiente in aceasta perioada in ce priveste efectuarea vizitelor de monitorizare la fata locului si aspecte legate de observatiile evaluatorilor”, a explicat Claudia Boghicevici.

Potrivit acesteia, in perioada urmatoare se va munci pentru remedierea deficientelor, iar mai devreme de sfarsitul lunii aprilie, platile ar putea fi reluate.

“In aceasta perioada noi am muncit intr-un ritm sustinut, am avut si sprijinul celor din tara, cu care am avut protocoale de colaborare pentru a mobiliza peste 400 de angajati care vor munci in aceasta perioada. 80 dintre ei au atributii de monitorizare si credem ca suntem motivati sa muncim in aceasta perioada pentru a dovedi ca imaginea AMPOSDRU poate fi credibilizata”, a mai spus ministrul Muncii.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a anuntat, saptamana trecuta, ca Directorul general al DG pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul CE va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs din POSDRU.

DG EMPL mentioneaza ca, in Raportul anual de control 2011, Autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control al Programului operational dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.