Comisia Europeana vrea sa reduca ajutoarele de stat din 2014, iar granturile sa vina doar din fonduri structurale
Comisia Europeana (CE) vrea sa reduca, din 2014, ajutoarele de stat, propunere respinsa de Romania si alte tari, si sa accepte acordarea de finantari nerambursabile doar prin fondurile structurale, nu si de la buget. Sprijinul la nivel national urmeaza sa fie aplicat in special prin garantii, potrivit Mediafax.
"La nivelul autoritatilor publice sunt grupuri de lucru in cadrul carora Romania isi construieste pozitia astfel incat atunci cand se duce la Comisia Europeana impreuna cu restul statelor membre sa afle tot mai mult pozitia agentilor economici de pe piata. Din modificarile propunse de Comisia Europeana, dupa 2014 scad intensitatile pentru ajutor de stat regional. Noi impreuna cu alte state membre, mai ales cele din ultimele doua valuri care au aderat la Uniunea Europeana, incercam sa mentinem intensitatile la nivelul actual", a declarat marti Mihaela Marinescu, inspector de concurenta la
Directia Ajutor de Stat in cadrul Consiliului Concurentei (CC) la conferinta "Mediafax Talks about SMEs" organizata de Mediafax in parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor.
Ea a indemnat firmele sa transmita pozitiile lor Comisiei Europene pentru a se mentine nivelul actual, intrucat scaderea ajutorului de stat cu 20% ar avea un impact puternic mai ales asupra IMM-urilor, care reprezinta motorul economiei atat in Romania, cat si in celelalte state din Uniunea Europeana.
Un alt aspect evidentiat de Marinescu este acela ca granturile nu vor mai fi acceptate de catre CE ca o forma transparenta decat in cazul fondurilor structurale, iar in rest, mai ales pe partea de dezvoltare regionala, se va pune accent pe fonduri de garantare si garantii.
"Daca vreti granturi, eu zic sa va indreptati atentia catre fonduri structurale, in rest fondurile nationale or sa fie, pentru ca asa ne cere Comisia, inspre garantii", a sfatuit inspectorul CC firmele.
In ceea ce priveste schemele de minimis, Marinescu a aratat ca Romania si alte state membre au solicitat CE ridicarea plafonului de la 200.000 de euro la 500.000 de euro, insa potrivit unor surse din interior acest lucru nu va fi posibil.
Ea a mai precizat ca autoritatile lucreaza impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a lansa schemele de finantare in 2014 si a recomandat firmelor sa trimita semnalele din piata pentru a fi luate in considerare, pentru ca de la "birouri exista o alta imagine".
Pe acelasi subiect: