Romania pregateste ajutoare de stat pentru gigantii din IT&C. Ce facilitati fiscale le ofera investitorilor si cate posturi vor fi create VIDEO
Nume mari din industria IT&C, precum IBM, Oracle, Dell si Ericsson vor aloca fonduri importante pentru dezvoltarea operatiunilor din Romania, investitiile urmand sa fie sustinute si de o schema de ajutor de stat pregatita de Ministerul Comunicatiilor.
Ministrul Comunicatiilor spune ca firmele nu vor primi ajutoare de stat sub forma material, adica bani, ci facilitati fiscale. "In functie de volumul investitiei, vom acorda facilitati ficale precum scutirea de la plata pe salariul unui angajat", spune Vreme pentru incont.ro.
Romania este pe lista tarilor in care IBM ar putea infiinta un centru cu pana la 3.000 de angajati, la fel ca si in cazul Oracle, care ar putea sa relocheze un centru dintr-o tara din Africa, in timp ce Ericsson vrea sa isi sporeasca numarul de angajati din centrul pe care il are in Romania cu pana la 500 de persoane, de la 800 in prezent.
"De asemenea, Dell a venit cu o propunere pentru un centru in care si-ar putea desfasura activitatea cateva sute de angajati. In cazul IBM, noi am propus ca posibile locatii orasele Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, importante centre universitare, care pot asigura forta de munca necesara", a spus ministrul Comunicatiilor, potrivit Mediafax.
Subsidiara locala a IBM, cel mai mare furnizor international de servicii IT, are doua centre in Romania, ambele fiind situate in Bucuresti. Infiintata in 1995, IBM Romania a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 227,02 milioane de lei (53,4 milioane euro), de la 216,6 milioane de lei in 2009, si avea peste 660 de angajati. La finele anului trecut, ministrul Vreme a anuntat ca, la Targu Mures, ar putea fi infiintat un centru de cercetare al IBM, in care va fi instalat un "supercomputer" la care va fi conectata intreaga zona balcanica.
"Centrul in care IBM ar putea angaja 3.000 de salariati este diferit de proiectul din Targu Mures", a spus Vreme.
La inceputul lunii aprilie, presedintele diviziei Service a Dell, Steve Schuckenbrock, a anuntat ca un miliard de dolari vor fi alocati in urmatorii doi ani pentru infiintarea a zece centre de date si extinderea serviciilor pentru clienti, astfel incat sa faciliteze vanzarile de hardware, software si servicii destinate companiilor mari.
De asemenea, compania americana urmeaza sa infiinteze 12 centre de solutii globale in acest an si alte zece in urmatoarele 18 luni.
Noile centre de date vor fi infiintate in Statele Unite, Europa si Asia, potrivit lui Schuckenbrock, citat de Bloomberg.
Dell este al treilea jucator mondial pe piata de calculatoare.
Oracle este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de aplicatii software pentru afaceri. In Romania, afacerile companiei au atins 75,5 milioane de euro in 2010, iar numarul de angajati a depasit 1.600.
Grupul suedez de telecomunicatii Ericsson are o puternica prezenta in Romania, afacerile subsidiarei locale atingand 563,7 milioane de lei (132,7 milioane euro) in 2010.
Cu aproape 1.300 de angajati, din care circa 800 in centrul de servicii deschis in 2007, Ericsson va continua si in acest an angajarile in Romania, potrivit declaratiilor reprezentantilor companiei.
In 2010, cifra de afaceri din industria romaneasca IT&C a atins 8,8 miliarde euro, cu 6% peste cea inregistrata in 2009, iar exporturile au urcat cu aproximativ 45%, potrivit datelor dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC) si dat publicitatii in luna mai.
Citeste si
S.O.S. Italia cere ajutorul Chinei in criza datoriilor