Boc vinde chinezilor forta de munca ieftina din Romania si promite ajutoare de stat. Ce afaceri chinezesti vrea sa aduca Guvenul la Bucuresti
Premierul Emil Boc, aflat la Beijing, i-a invitat, luni, pe oamenii de afaceri chinezi sa investeasca in economia romaneasca, spunandu-le ca Romania asigura inca un cost redus al fortei de munca si poate reprezenta pentru China o poarta de intrare spre Europa.
Intr-un discurs la Forumul de afaceri romano-chinez, seful Guvernului a prezentat evolutia economiei romanesti, insistand asupra masurilor de austeritate dispuse de autoritatile de la Bucuresti, mentinerea sub control a deficitului bugetar si datoriei publice, pastrarea cotei unice de impozitare.
"Avem o economie in dezvoltare, unde costul fortei de munca este inca scazut, iar calitatea este recunoscuta. Romania poate parea ca fiind la mare distanta, dar tehnica moderna de transport reduce aceasta distanta. Romania poate fi un partener al Chinei, o poarta de intrare spre Europa", a spus Boc oamenilor de afaceri chinezi, potrivit Mediafax.
Premierul Emil Boc i-a asigurat pe oamenii de afaceri chinezi ca vor beneficia de ajutoare de stat in cazul in care investesc sume importante in Romania si creeaza mai multe locuri de munca, spunandu-le ca legislatia interna permite acordarea unor astfel de facilitati, acceptate si de catre UE.
"Romania ofera scheme de ajutor de stat firmelor care aduc investitii si creeaza locuri de munca, iar acest nivel al ajutorului de stat depinde foarte mult de valoarea investitiei si de numarul locurilor de munca nou-create in Romania", a spus Boc.
Acelasi mesaj a fost prezentat si de ministrul Economiei, Ion Ariton, care a sustinut ca oportunitatile pe care Romania le poate oferi investitorilor chinezi rezulta din integrarea tarii in Uniunea Europeana, facilitand dezvoltarea activitatilor de productie si, implicit, posibilitatea de a exporta produsele realizate, fara taxe vamale, pe o piata de circa 500 milioane consumatori, precum si pe pietele care sunt sub incidenta acordurilor de liber schimb semnate cu UE.
La randul sau, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a explicat investitorilor chinezi ca nevoile de dezvoltare a infrastructurii din Romania sunt mari si exista un portofoliu de proiecte pentru a atrage finantare privata, in principal varianta de ocolire a Capitalei si Canalul Dunare-București.
La 31 mai 2011, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu China au depasit 1,5 miliarde dolari, din care exportul romanesc in China a fost de circa 209 milioane dolari, iar volumul exportului chinez in Romania a fost de 1,3 miliarde dolari.
In ceea ce priveste volumul investitiilor chineze in Romania, la 31 martie 2011 erau inregistrate aproximativ 10.000 de societati chineze, valoarea investitilor fiind de 389,4 milioane dolari.
Pe acelasi subiect: