Comisia Europeana vrea ca ONG-urile care reprezinta rromii sa se implice in impartirea fondurilor UE
Euro
Cu ocazia Zilei Internationale a Rromilor, Comisia Europeana a atras atentia statelor membre sa urgenteze luarea masurilor prin care ONG-urile care ii reprezinta pe acestia din urma sa fie implicate in impartirea si folosirea fondurilor europene, pentru integrarea lor in societate, scrie site-ul de stiri EurActiv.
Vicepresedintele Comisiei, Viviane Reding (Justitie), Laszlo Andor (Locuri de munca, Afaceri sociale si Integrare), Johannes Hahn (Politici regionale) si Androulla Vassilliou (Educatie, Cultura, Multilingvism) au acuzat tarile membre ca nu si-au indeplinit scopul de a pune in aplicare strategiile de integrare a rromilor.
“In plus, negocierile privind fondurile Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 vor fi decisive. Este esential sa ne asiguram ca rromii si reprezentantii lor din ONG-uri vor fi implicati cat mai devreme in procesul de planificare”, au spus comisarii, citati de portalul EurActiv.
Mai multe fonduri europene (sociale, pentru dezvoltare regionala, pentru agricultura si dezvoltare rurala) au fost deja mobilizate intr-un efort comun de ajutor pentru integrarea rromilor. Desi cele trei fonduri insumeaza 50 de miliarde de dolari anual, comisarii sunt de parere ca banii nu sunt suficienti.
Rromii reprezinta unul dintre cele mai mari grupuri minoritare etnice din Europa, cu o populatie estimata de catre Consiliul Europei intre 10 si 12 milioane de persoane. Cercetarile efectuate de Banca Mondiala (BM) arata ca o integrare totala a tiganilor ar putea aduce 500 milioane de euro pe an economiilor din unele state europene, prin imbunatatirea productivitatii, reducerea costurilor de ajutor social si perceperea mai multor impozite.
“Integrarea tiganilor nu ar trebui, deci, vazuta ca un cost, ci ca o investitie sociala care va fi cheia pentru realizarea unei cresteri economice sustenabile”, se arata intr-o declaratie a comisarilor europeni.
Franta si alte tari din Uniunea Europeana au fost indelung criticate pentru tratamentul aplicat tiganilor si expulzarea acestora. Intre timp, mai multe orase din Germania au cerut fonduri de la UE ca sa faca fata afluxului de rromi din Bulgaria si Romania, care cauta oportunitati pentru o viata mai buna in tarile mai bogate din Europa.
Pe acelasi subiect: