”Cu nenumărate ocazii, propunerea Comisiei Europene pentru redresare economică, sub numele Next Generation EU, a fost calificată istorică. Ea nu ar fi devenit realitate fără sprijinul şi colaborarea şefilor statelor membre, fără negocierile pe care le-au purtat pentru a aduce în statele lor banii. Din Panul de Redresare. Revine, în mod evident, meritul autorităţilor de la Bucureşti, a domnului preşedinte pentru aceste negocieri”, a afirmat, joi seară, la lansarea PNRR, Adina Vălean.

Aceasta a apreciat că ”prin PNRR, Guvernul pune bazele dezvoltării infrastructurii în următorii ani”.

Apreciez foarte mult faptul că o treime din fondurile alocate României vor merge către transporturi. E o decizie pragmatică şi această decizie va duce la rezolvarea unei probleme care frânează dezvoltarea noastră economică de foarte mulţi ani. Peste 9 miliarde euro propuneţi pentru reţeaua noastră de drumuri şi cale ferată. (...) Pandemia ne-a arătat importanţa infrastructurii esenţiale europene şi necesitatea unui sistem de transporturi puternic şi rezistent. Transporturile sunt coloana vertebrală a economiei şi a devenit acest lucru foarte clar pe parcursul acestei crize. A fost foarte clar, mai ales la începutul crizei, că din cauza restricţiilor de mobilitate, piaţa unică europeană a fost în pericol”, a mai afirmat comisarul european pentru Transporturi, potrivit News.ro.

Vălean a precizat că încurajează toate statele membre să aloce sume consistente către transporturi.

Vălean a anunţat şi că va lansa Strategia de mobilitate a UE.

”Mă bucur că Guvernul a găsit strategii care se regăsesc şi în strategia noastră. Vă încurajez şi vă ofer tot sprijinul Comisiei Europene în accesarea tuturor instrumentelor de finanţare. Am să menţionez 22,9 miliarde euro care sunt în mecanismul de interconectare al Europei pe care îl gestionez direct şi care sper să fie folosit şi implementat de România foarte bine”, a mai afirmat Vălean.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, lansat joi în dezbatere, are o valoare de 30,4 miliarde de euro, bani care vin de la UE pentru redresare și dezvoltare economică, după pandemie.