Investitorii Ranbaxy vor primi cate opt actiuni Sun Pharmaceutical pentru fiecare 10 titluri pe care le detin, au anuntat cele doua companii. 

Achizitia Ranbaxy ar oferi Sun Pharmaceutical control asupra gamei de produse generice a rivalului sau si ar ajuta compania indiana sa se extinda pe pietele emergente, inclusiv Brazilia si Rusia.

Patru dintre fabricile din India ale Ranbaxy au interdictie sa exporte in SUA, din cauza nerespectarii standardelor. 

"Achizitia este benefica pe termen lung pentru Sun Pharmaceutical, intrucat ii aduce fabrici pe pietele emergente", a declarat Prakash Agarwal, analist la CIMB Securities India.

Incluzand si asumarea datoriilor, tranzactia este evaluata la 4 miliarde de dolari, a informat Sun Pharmaceutical. Compania se asteapta la un impact pozitiv de 250 de milioane de dolari, reduceri de costuri si cresteri de venituri, pana in al treilea an de la finalizarea preluarii. 

Compania nipona Daiichi Sankyo, care detine 63,5% din actiunile Ranbaxy, a anuntat ca intentioneaza sa voteze in favoarea tranzactiei.  Ranbaxy are peste 14.600 de angajati si 21 de fabrici in 8 tari, inclusiv India, Irlanda, Romania si SUA. 

Sun Pharma, fondata in 1983 de miliardarul Dilip Shanghvi, obtine 79% din vanzari in India si Statele Unite.  Tranzactia evalueaza Ranbaxy la de 21,3 ori profitul pe 12 luni, fata de o medie de 22,3 ori in cazul a noua tranzactii similare, potrivit calculelor Bloomberg. 

Daiichi Sankyo, care va obtine in urma schimbului de actiuni o participatie de 9% la Sun, are posibilitatea de a trimite un reprezentant in consiliul director al companiei. 

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente din India, a preluat in martie 2006, de la fondul de investitii Advent International, un pachet de actiuni reprezentand 96,7% din actiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari. Ulterior, in 2008, grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit actionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories. 

Fabrica din Cluj-Napoca produce 200 de tipuri de medicamente orale si injectabile.

Producatorul farmaceutic Terapia Ranbaxy a inregistrat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri cu 7,5% pe piata interna comparativ cu 2012, iar exporturile au stagnat.  In 2012, cifra de afaceri a companiei a fost de circa 420 milioane lei pe piata interna si de aproximativ 80 milioane lei la export.