Reuters: GSK noi acuzatii de coruptie, de data aceasta in Romania. Anul trecut, producatorul de medicamente a primit o amenda record in China: 483 mil. dolari
GlaxoSmithKline se confrunta cu noi acuzatii de luare de mita, de aceasta data in Romania, noteaza Reuters.
Producatorul de medicamente a primit o amenda record 483 milioane dolari pentru coruptie, in China, anul trecut, si este suspectat si de alte posibile abateri ale personalului sau in alte tari.
Compania este deja suspectata de luare de mita in Polonia, Emiratele Arabe Unite, Liban, Iordania, Siria si Irak.
Ultimele acuzatii se refera la faptul ca GSK a platit unor medici romani sute si intr-un caz mii de euro, intre 2009 si 2012, pentru prescrierea medicamentelor sale, transmite Agerpres.
Potrivit unui e-mail demascator, trimis luni conducerii companiei, in timp ce o copie a fost obtinuta de Reuters, medicii au fost platiti pentru prescrierea cu predilectie a produselor companiei, unii dintre ei recompensati chiar de mai multe ori.
GSK a oferit de asemenea medicilor mai multe deplasari in strainatate si i-a platit sub acoperirea unor participari la consilii consultative, potrivit email-ului.
Compania a declarat ca va examina "foarte atent" acuzatiile, care acopera o perioada dinainte de a se angaja in decembrie 2013 sa nu mai plateasca medici pentru a vorbi in numele ei sau pentru a participa la conferinte internationale.
"Primim scrisori de acest gen din cand in cand. Salutam si sprijinim posibilitatea ca oamenii sa vorbeasca daca au dubii", a declarat GSK, la Londra.
"Uneori gasim unele lucruri si actionam in consecinta, alteori descoperirile noastre nu fundamenteaza problemele ridicate", adauga GSK.
Scandalul din China, care a implicat presupuse luari de mita totalizand sute de milioane de dolari, a lovit vanzarile companiei in aceasta tara, desi CEO-ul Andrew Witty, raportand miercuri rezultate trimestriale, a declarat ca afacerile din China sunt in curs de stabilizare.
Expeditorul e-mail-ului din Romania a declarat acest continut al mail-ului va fi trimis Departamentului Justitiei Statelor Unite si Comisiei pentru Securitate si Schimb, care investigheaza GSK pentru posibile incalcari ale Foreign Corrupt Practices Act (Legea privind practicile de coruptie in strainatate).
Un program SEC ofera stimulente in numerar denuntatorilor pentru a raporta situatii de malpraxis corporativ.