Este vorba despre o operatiune de amploare a procurorilor anticoruptie care vizeaza in special medici specialisti in oncologie din tara, mai ales de la clinici din Transilvania. Acesti medici sunt banuiti ca erau interesati mai putin de soarta bolnavilor de cancer si degraba de castigurile lor personale, dar si ale unor companii de medicamente, care ii recompensau cu sume fabuloase pentru a prescrie doar produsele lor.

"Actiunea vizeaza activitatea infractionala care s-a realizat pe teritoriul mai multor judete. Sunt implicate mai multe unitati sanitare. Pot sa va asigur insa ca in cadrul anchetei vom verifica toate aspectele necesare pentru a lamuri modul in care s-au prescris anumite medicamente, modul in care s-au achizitionat anumite medicamente si, acolo unde va fi cazul, unde vorbim de diagnostice sau alte aspecte privind viata sau sanatatea altor persoane, vor fi contactate si se vor lua si masuri de prevenire, daca este cazul", a declarat procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Sursele citate de Agerpres au aratat ca ar fi implicati 16 medici, inclusiv avand functii de sefi de clinici si sectii de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate - subprogramul oncologie. 

Aceleasi surse au sustinut ca ar fi implicati un presedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mures, care controleaza farmacii, si peste 10 reprezentanti zonali ai firmelor de medicamente. 

Potrivit surselor, unii dintre medicii implicati fac parte din comisiile de achizitii de medicamente organizate la nivelul spitalelor, care ar fi pretins si primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje. 

Scopul acestor actiuni de ''recompensare'' era cresterea vanzarilor de medicamente pentru anumite companii farmaceutice sau anumiti distribuitori.  Sursele au explicat ca reprezentantii zonali ai firmelor sunt cei care tin efectiv legatura cu medicii coordonatori de program si cei de specialitate, pe care ii stimuleaza material pentru a prescrie, cu predilectie, produsele acestora, precum si cu functionarii CJAS pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor pacientilor carora li se deconteaza, in cadrul Programului National de Sanatate, aceste medicamente. 

In unele situatii, in aceasta retea, au mentionat sursele, ar fi fost implicati reprezentanti si angajati ai unor farmacii, care asigurau eliberarea medicamentelor prescrise. 

Modalitatile de cointeresare constau in perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate in tara sau in strainatate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obtinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate, unele neefectuate in realitate, asigurarea cheltuielilor pentru vacante in strainatate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promotionale. 

Conform surselor, cresterea vanzarilor unor produse cu valoare ridicata, utilizate in cadrul Programelor Nationale de Oncologie si de Terapie Intensiva a Insuficientei Hepatice, duce la cresterea artificiala a numarului de pacienti inclusi in scheme terapeutice, cresterea stocurilor de medicamente in cadrul farmaciilor cu circuit inchis, nejustificata prin rulajul efectiv al acestora in cadrul programelor. Acest fapt conduce la directionarea fondurilor alocate in functie de interesele operatorilor farmaceutici agreati, prejudicierea FNUASS si aparitia unor sincope in asigurarea altor produse integrate in schemele terapeutice ale pacientilor, cu consecinte in afectarea calitatii si continuitatii actului medical. 

De asemenea, se verifica si crearea unor relatii la nivelul directorilor medicali/medicilor sefi din CJAS, in unele situatii chiar si al functionarilor din cadrul Compartimentelor Programe Nationale de Sanatate si Farmacii, cu atributii de control. 

Sursele au mai precizat ca sunt si situatii in care reprezentantii medicali ai firmelor s-ar fi implicat inclusiv in procesul de intocmire si promovare spre aprobare la nivelul Comisiei de specialitate a CNAS a dosarelor necesare includerii/mentinerii unor pacienti din cadrul P.N.S. in anumite scheme terapeutice, bazate pe produsele promovate de acestia. 

Mai multe detalii pe www.stirileprotv.ro