Dupa ce au analizat modul in care functioneaza ochii insectelor, oameni de stiinta din Elvetia, Germania si Franta au proiectat si au construit, in miniatura, primii ochi artificiali curbai compusi pe deplin functionali. Proiectul "Curvace" a primit doua milioane de euro din din fonduri UE pentru a dezvolta ochi de "insecta" in miniatura, care au un mare potential industrial in domeniul roboticii mobile, al imbracamintei inteligente si al aplicatiilor medicale.

In viitor, ochiul compus artificial ar putea fi utilizat in domenii in care detectarea panoramica a miscarii este primordiala. De exemplu, un ochi compus artificial flexibil ar putea fi fixat pe autovehicule pentru detectarea eficienta a obstacolelor, de exemplu, in timpul manevrelor de parcare, pentru ghidarea automata a vehiculelor, pentru detectarea autovehiculelor sau a pietonilor care se apropie prea mult. De asemenea, ochiul compus artificial sar putea fi instalat in microvehiculele aeriene (Micro Air Vehicles - MAV) in scopul navigarii fara coliziuni, bazate pe vedere, de exemplu, in cursul aterizarii sau pentru evitarea obstacolelor, cum ar fi in cadrul operatiunilor de salvare, se mai precizeaza in comunicatul Comisiei.

Datorita finetii si flexibilitatii lor inerente, acesti ochi ar putea fi, de asemenea, integrati in tesaturi pentru fabricarea hainelor inteligente, cum ar fi palariile inteligente, dotate cu sisteme de alerta de coliziune pentru persoanele cu deficiente de vedere. In plus, ochii compusi artificiali flexibili ar putea fi fixati pe pereti si pe mobila in casele inteligente pentru detectarea miscarii, de exemplu, pentru persoanele in varsta in cazurile asistentei pentru autonomie la domiciliu sau pentru copii, cu un rol de prevenire a accidentelor.

Ochiul compus are caracteristici si functii similare ochiului de Drosophila melanogaster si de alte artropode. Ochiul, un obiect cilindric minuscul cu diametru de 12,8 mm si 1,75 grame, este alcatuit din 630 de "ochi de baza", denumiti omatidii, dispusi in 42 de coloane cu cate 15 senzori fiecare. Fiecare omatidie este alcatuita dintr-o lentila (172 de microni), combinata cu un pixel electronic (30 de microni). Acesti senzori au proprietati optice avansate, cum ar fi un camp vizual panoramic neintrerupt de 180°x60°, cu o profunzime mare a campului, si se pot adapta la o mare varietate de conditii de luminozitate, a precizat comunicatul CE.

Proiectul Curvace a fost finantat prin intermediul programului FET-Open (Future and Emerging Technologies) al Comisiei Europene. Ca parte din componenta "Excelenta stiintifica" a programului Orizont 2020, programul-cadru al UE pentru cercetare si inovare, FET-Open promoveaza ideile novatoare: cercetarea in colaborare pentru stiinta si tehnologia vizionare si cu grad ridicat de risc, aflate in stadii incipiente.

Potrivit comunicatului, la proiect au colaborat cinci institutii: EPFL (Elvetia), Universitatea Aix-Marseille si CNRS (Franta), Institutul Frauenhofer pentru optica aplicata si inginerie de precizie (Germania) si Universitatea din Tübingen (Germania), care au lucrat impreuna timp de 45 de luni (1 octombrie 2009-30iunie 2013). Bugetul intregului proiect este de 2,73 milioane euro, dintre care 2,09 milioane euro provin din fonduri UE.