Oamenii de stiinta “coc” in laborator carnea artificiala. Ai da 250.000 de euro pe un hamburger?
Carnea de cultura - burgeri sau carnaciori crescuti in laboratorul din Petri, in loc sa fie facuti din animale taiate – poate fi solutia pentru hranirea populatiei in crestere a planetei, pentru salvarea mediului inconjurator, dar si pentru salvarea a milioane de animale. Pana atunci, insa, ar putea sa mai treaca ceva timp si, cu siguranta, nu va fi ieftin, scrie Reuters.
Primul hamburger creat in laborator va costa undeva in jur de 250.000 de euro, spune Mark Post, biolog la Univestitatea din Maastricht, Olanda, care spera sa scoata cat mai repede pe piata noua delicatesa.
“Primul hamburger va fi o dovada ca faptului ca se poate”, a spus Post, pentru Reuters. “Cred ca putem face acest lucru in anul care vine”, a explicat omul de stiinta.
Poate ca suna ca o imitatie, dar culturile artificiale de carne se aseamana foarte bine cu cea care provine de la animale si sunt diferite de carnea fabricata din proteine vegetale, ca cea din soia.
Post creste in laborator celule stem de la ramasitele de animale din abatoare, pe care le hraneste cu amino-acizi, lipide, nutrienti si alte substante de care au nevoie pentru a se dezvolta.
Pana in prezent, cercetatorul a reusit sa creeze in laborator bucati de muschi, lungi de 2,5 centimetri si late de un centimetru, si atat de subtiri, incat aproape ca se vede prin ele, mai noteaza Reuters.
Si pentru ca nu contine sange, ca acest tip de carne aproape ca nu are culoare si semana foarte mult cu carnea de scoica.
Sustinatorii ideii de a produce carne in laborator, printre care si cercetatorul suedez Stellan Welin, spun ca in curand se ajunge la producerea in masa a acestui tip de carne, care o va inlocui cu succes pe cea provenita de la animale.
Welin spune ca gasirea unor metode de a produce carne in laborator este esentiala pentru a putea satisface cererea in continua crestere din intreaga lume.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, productia anuala de carne va crested la 218 milioane de tone, in perioada 1997-1999, la 376 milioane de tone, pana in 2030, in conditiile in care creste cererea de la o populatie aflata in continua crestere.
Pe acelasi subiect:
VOYO

RON
RON
RON
RON
(P) iBani. Piața imobiliară după majorarea TVA. Sfaturi pentru cei interesați să cumpere o locuință nouă
”Incont”, site-ul Știrile Pro TV de informații economice și educație financiară, a devenit ”iBani”
România, departe de zona euro. Analist: Probabil ne ducem spre 2030 cu adoptarea monedei unice
Popa, CFA România: Într-o lume fără pensii private ar trebui să ne aşteptăm la o pensie de 32% din ultimul salariu
Siemens Energy anunţă concedieri masive pentru a-şi majora profitul. Compania are mii de angajați în România
Cu trenul de la Paris la Viena sau de la Zurich la Barcelona. Pandemia reînvie cursele feroviare de noapte în Europa
(P) De ce aleg românii să joace la pariuri
(P) Tot ce trebuie să știi despre vigneta Ungaria și prețul acesteia
Digitalizarea departamentului HR - un subiect în trend chiar și pentru companiile de IT
Huawei dezminte zvonurile privind vânzarea brandurilor premium de smartphone P şi Mate
Cum vom lucra în 2021: 60% dintre companii vor să reînceapă munca de la birou din luna martie. Mai mult de jumătate au tăiat programele de training şi pe cele de wellbeing
Două treimi din forţa de muncă existentă la nivel global lucrează de acasă, însă unul din trei angajaţi folosește propriul calculator pentru a-şi desfăşura activitatea
Invață să ții sub control cheltuielile de sărbători. Cum funcționează cardul de cumpărături
Moneda euro la 20 de ani. Cea mai importantă realizare macro-economică a secolului trecut a supraviețuit marii crize mondiale, dar rămâne un colos handicapat de propriile slăbiciuni
UE pregătește măsuri de urgență, în cazul unui ”no deal” cu Londra, din ianuarie. Domeniile vizate: pescuitul şi transportul rutier şi aerian
Explozie la gazoductul din Ucraina care asigura gazele pentru Europa. Ce se întâmplă cu livrările de gaze rusești spre continent




RSS