• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
A fost creat primul ochi artificial cu fatete

A fost creat primul ochi artificial cu fatete

Cercetatorii europeni au creat primul ochi artificial cu fatete, inspirat de structura organului vizual al mustei drosofile, care ofera o vedere panoramica fara distorsiuni, potrivit unui studiu publicat in aceasta saptamana in Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza AFP.

Ochii cu fatete permit mustelor si altor artropode sa capteze simultan miscarile rapide efectuate in mai multe directii.  Eforturile facute pentru crearea unui astfel de ochi artificial s-au lovit de dificultatea de a alinia cu o precizie extrema un ansamblu de fotosenzori si de microobiective pe suprafata curbata la 180 de grade a unei foi confectionate dintr-un plastic elastic, au explicat oamenii de stiinta. 

Ei au putut sa depaseasca aceasta problema concepand un ochi compus din trei straturi de obiective microscopice, o antena care reactioneaza la lumina si care imita circuitele neuronale din creierul mustelor si un circuit imprimat suplu care permite programarea felului in care sunt tratate semnalele luminoase. 

Prototipul, denumit CurvACE (Curved Artificial Compound Eye) produce o vedere panoramica fara distorsiune, de inalta rezolutie, capabila sa se adapteze la diferitele intensitati luminoase din mediul inconjurator.  Potrivit creatorilor sai, acest ochi ar putea avea aplicatii in sistemele de detectare in trei dimensiuni, in care rapiditatea este cruciala, cum ar fi sistemele construite pentru a evita coliziunile la sol si in aer. 

Daca doi astfel de "ochi electronici" sunt atasati spate in spate, se obtine o vedere de 360 de grade. 

CurvACE echipeaza deja cativa roboti aerieni si ar putea avea numeroase utilizari, precum camerele din sectorul supravegherii video si al securitatii. 


23 mai 2013 12:07
Modifică setările cookies