In aprilie, si Johnson&Johnson Romania a obtinut la Curtea de Apel Bucuresti o hotarare indentica pentru o suma ce trece de 30 milioane lei.

Casa de avocatura Ionescu si Sava a anuntat joi ca a obtinut in instanta anularea taxei claw-back pentru unul dintre primii cinci producatori de medicamente de pe piata locala, fara a preciza compania in cauza.

Reprezentantii casei de avocatura apreciaza ca argumentul principal care a stat la baza deciziei Curtii de Apel este legat de includerea TVA in baza de impozitare calculata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

"Practic se aplica un impozit la impozit, ceea ce Curtea Constitutionala a hotarat in februarie 2013 ca este neconstitutional, incalcand principiul justei asezari a sarcinii fiscale", a declarat, intr-un comunicat, Radu Ionescu, managing partner al casei de avocatura.

Taxa de claw-back a fost contestata in nenumarate randuri de producatorii si importatorii de medicamente, fiind considerata incorecta, nesustenabila, cu efecte sociale grave, printre care restrictionarea accesului pacientilor la tratament farmaceutic cu preturi accesibile.

Prin claw-back statul taxeaza producatorii de medicamente pentru orice crestere a consumului peste nivelul aprobat prin bugetul de la inceputul anului. In acest fel, statul renunta sa mai deconteze depasirile de buget cu medicamente gratuite si compensate, care au loc in fiecare an si care impun rectificari bugetare.

Taxa este calculata ca procent din venituri si se aplica tuturor companiilor care au in portofolii medicamente incluse pe listele de gratuite si compensate. Plecand de la diferenta dintre bugetul consumat si cel stabilit, statul calculeaza trimestrial un procent care se va aplica cifrei de afaceri generate de produsele compensate.

Potrivit datelor firmei de cercetare Cegedim, primele cinci companii farmaceurice de pe piata locala sunt Sanofi, Hoffmann la Roche, Novartis, Servier si Pfizer.