Consiliul Concurentei: Limitarea numarului de farmacii in orase nu va determina deschideri la sate
Stabilirea unor criterii de infiintare a farmaciilor, mai putin restrictive, asistenta financiara, unitati mobile sau eliberarea medicamentelor de catre medici sunt in opinia Consiliului Concurentei solutii pentru aprovizionarea satelor, limitarea farmaciilor in orase neavand un efect direct.
Obiectivul restrictiei demografice stabilite in Legea farmaciei urmareste asigurarea unei aprovizionari sigure si de calitate cu medicamente a populatiei, prin impiedicarea migrarii farmaciilor comunitare din mediul rural in mediul urban, crede Ministerul Sanatatii.
"Consiliul Concurentei a avut in vedere ca, in lipsa oricarei reglementari, nu se poate exclude faptul ca farmacistii se vor concentra in localitatile considerate atractive. Consecinta este aceea ca alte localitati, mai putin atractive, ar suferi din cauza unui numar insuficient de farmacii, care sa asigure un serviciu farmaceutic sigur si de calitate. (...) Daca prin criteriul demografic se urmareste stimularea sau mentinerea numarului de farmacii in mediul rural, pentru asigurarea cu medicamente a populatiei din aceste zone, consideram ca limitarea numarului de farmacii in mediul urban nu va conduce in mod direct la deschiderea de noi farmacii in mediul rural, cu atat mai mult cu cat viabilitatea economica a farmaciilor din mediul rural este pusa sub semnul intrebarii", potrivit opiniei Consiliului Concurentei, referitoare la o eventuala initiativa legislativa de prelungire a duratei de aplicare a criteriului demografic la infiintarea unei farmacii in mediul urban.
Autoritatea precizeaza ca, daca intr-adevar exista probleme privind accesul in anumite zone, solutia este incurajarea accesului acolo, nu impiedicarea acestuia la nivel urban.
"De exemplu, in Marea Britanie, pentru zonele in care nu exista farmacii care elibereaza retete au fost gasite doua solutii mult mai potrivite pentru zonele cu probleme decat reglementarile care controleaza accesul la nivel general, respectiv Schema Esentiala pentru Farmaciile Mici si eliberarea medicamentelor chiar de catre medicii prescriptori", mentioneaza Consiliul Concurentiei.
Eliberarea medicamentelor direct de catre medicii prescriptori in zonele rurale in care consumatorii intampina dificultati in procurarea de medicamente este o solutie adoptata de mai multe state membre pentru a rezolva lipsa farmaciilor din mediul rural, precum Austria, Cehia, Franta, Ungaria, Irlanda, Slovenia, Marea Britanie si Olanda. Reglementarile din aceste tari prevad posibilitatea eliberarii de catre medici a medicamentelor ce se elibereaza pe baza de prescriptie la pretul de farmacie, fara un adaos suplimentar, pana in momentul in care in respectivele zone se deschid farmacii. Totusi, medicii nu pot vinde medicamente fara prescriptie in aceste zone.
"De asemenea, infiintarea de farmacii in mediul rural ar putea fi stimulata daca legislatia in domeniu ar facilita accesul in aceste zone prin stabilirea unor conditii si criterii de infiintare mai putin restrictive, in raport cu cele cerute pentru infiintarea unor farmacii in mediul urban, de tipul: program redus de functionare, o gama restransa de produse, eliminarea conditiei privind laboratorul propriu, suprafata mai mica, posibilitatea de a fi deservita de un asistent de farmacie etc. O alta solutie ar putea fi introducerea unui program pilot pentru infiintarea de farmacii mobile, care sa deserveasca zonele rurale greu accesibile", mai arata Consiliul Concurentei.
Cresterea numarului de farmacii dintr-o zona corelata cu redistribuirea pacientilor din zona respectiva conduce, in opinia Consiliului, la intarirea concurentei, fapt care poate genera servicii farmaceutice de calitate superioara.
In concluzie, punctul de vedere al Consiliului Concurentei este ca mentinerea criteriului demografic la infiintarea unei farmacii in mediul urban nu se poate realiza decat pe o perioada limitata, de 6 - 9 luni, respectiv pana la cel mult data de 30.09.2015, prelungire avuta in vedere din perspectiva necesitatii respectarii legislatiei privind procedurile de elaborare, avizare si prezentare a proiectelor de acte normative.
De asemenea, o prelungire a termenului de mentinere a criteriului demografic ar trebui sa fie justificata de existenta unor circumstante exceptionale. Conform prevederilor actuale din Legea farmaciei, criteriul demografic este in vigoare pana la data de 31 decembrie 2014.
La inceputul saptamanii, Robert Popescu, presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutic din Romania si directorul general al grupului A&D Pharma, care detine reteaua Sensiblu, spunea ca Romania nu este pregatita pentru liberalizarea pietei farma, care ar insemna mai multe farmacii, explicand ca Romania se afla intre primele tari din Europa dupa numarul de farmacii la mia de locuitori. Astfel, Romania ar urma exemplul Ungariei, unde, dupa liberalizare, s-au deschis foarte multe farmacii, care dupa un an si jumatate au intrat in faliment, statul ungar reintroducand ulterior criteriul demografic in lege.