Taxa de claw-back lasa pensionarii si salariatii din Romania fara o treime din medicamentele gratuite si compensate. VIDEO
De la 1 octombrie, toti producatorii de medicamente sunt taxati daca depasesc bugetul alocat de Casa de Asigurari. Autoritatile au luat aceasta masura ca sa stopeze risipa din sistem.
Liliana Vidu sufera de cancer la colon. Luna aceasta a ramas fara tratament, iar doctorii incearca sa ii aline durerile cu niste calmante puternice. Problema este ca intreruperea medicatiei ii poate fi fatala.
Drame asemanatoare se petrec peste tot in tara. Iar situatia se va inrautati dupa ce producatorii vor fi obligati sa plateasca asa numita taxa de claw-back. Pe romaneste, autoritatile ii obliga ca toate sumele cheltuite peste bugetul alocat de CNAS sa fie suportate de ei.
Concret, anul acesta s-a inregistrat o depasire de 1,7 miliarde de lei, pe care statul vrea sa o scoata din buzunarele producatorilor. Evident ca acestia nici nu vor sa auda si ameninta ca vor reduce livrarea de pilule pentru bolnavi.
"Sunt doua variante: fie ar trebui sa platim 30% din ce se consuma, fie piata se contracta cu 30% ", a declarat Sorin Popescu - ARPIM .
Au optat pentru varianta doi. Iar asta inseamna ca din 100 de pacienti ar urma sa fie tratati numai 70. Daca nu suporta producatorul, diferenta de bani ar trebui sa o achite oamenii.
Cei din Ministerul sanatatii sustin ca taxa nu face altceva decat sa regleze consumul excesiv de pastile, in special scumpe.