GSK, grupul farmaceutic care a platit cea mai mare sanctiune aplicata de SUA intr-un caz de frauda in sanatate, anchetat in Polonia pentru dare de mita catre medici. Cum functiona reteaua
Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline este anchetat penal in Polonia pentru ca ar fi dat mita unor medici, pentru a promova un medicament produs de companie, potrivit BBC, transmite Mediafax.
Ancheta vizeaza 11 medici si un manager regional al GSK, pentru fapte din perioada 2010-2012. Medicii ar fi primit mita pentru a promova catre pacienti medicamentul Seretide, utilizat pentru tratarea astmului.
Compania a precizat ca a sanctionat un angajat si coopereaza cu anchetatorii.
Daca managerul GSK va fi gasit vinovat, compania va fi responsabila de incalcarea legilor impotriva coruptiei din Marea Britanie si Statele Unite, care interzic corporatiilor cu sedii pe teritoriul acestor tari sa ofere mita oficialilor guvernamentali si functionarilor publici din alte state.
Un fost agent de vanzari al GSK din regiunea Lodz a confirmat pentru BBC practicile puse in discutie.
"Este o ecuatie simpla. Platim medicii, ei in schimb prescriu medicamente. Nu ii platim, medicamentele noastre nu sunt prescrise pacientilor. Nu putem sa mergem la medici si sa le spunem «am nevoie de inca 20 de retete». Asa ca pregatim o intelegere: ei vorbesc cu pacientii, noi platim 100 de lire, dar ne asteptam in schimb la mai mult de 100 de prescrieri pentru acest medicament. Este o mita", a afirmat el pentru BBC.
Astfel, potrivit fostului agent de vanzari, platile efectuate de GSK catre medicii din Polonia apar pe hartie ca remuneratie in schimbul unor servicii de educare a pacientilor, insa medicii "inteleg foarte clar" ca trebuie sa "produca" in schimb un anumit numar de prescrieri.
Procurorii din regiunea Lodz au gasit documente transmise de GSK medicilor care sustin acuzatiile de dare de mita in mai mult de 10 centre de tratament, unde nu exista dovezi ca ar fi avut loc sedinte de educatie pentru pacienti.
"Avem dovezi ca, in mai mult de 10 cazuri, a fost vorba despre o forma camuflata de mita. In schimbul castigurilor financiare, medicii favorizau produsul propus de compania farmaceutica si il prescriau pacientilor", a declarat un purtator de cuvant al procuraturii din Lodz.
Unul dintre medici si-a recunoscut deja vina, a fost amendat si a primit pedeapsa cu suspendare. El a reclamat presiunile exercitate de reprezentantii GSK si a afirmat ca nu a putut rezista tentatiei, potrivit BBC.
GSK a precizat ca a derulat, in perioada 2010-2012, in Polonia, un program de training pentru a imbunatati standardele de diagnosticare si competentele medicilor in zona bolilor sistemului respirator.
"Aceste sedinte de training au fost realizate de specialisti care, pe baza contractelor semnate cu GSK, au fost remunerati adecvat tinand cont de munca depusa si de nivelul de pregatire si experienta lor. Sedintele din acest program au fost convenite cu centrele respective de sanatate din Polonia. In urma acuzatiilor privind modul in care a fost efectuat programul in regiunea Lodz, GSK a efectuat o ancheta utilizand resurse interne si externe. Investigatia a dezvaluit conduita nepotrivita, care contravine politicii interne a GSK, in cazul unui singur angajat. Acesta a fost sanctionat disciplinar. Continuam sa anchetam astfel de probleme si cooperam cu Oficiul Central Anticoruptie din Polonia", se arata intr-un comunicat al companiei farmaceutice.
In 2012, GSK a platit 3 miliarde de dolari in cadrul unei intelegeri cu autoritatile americane, cea mai mare sanctiune aplicata de SUA intr-un caz de frauda in domeniul sanatatii. Compania a pledat "vinovat", fiind acuzata de promovarea unor medicamente spre utilizare in situatii neavizate de autoritati si de neraportarea catre autoritati a unor probleme de siguranta la un tratament impotriva diabetului.
Ulterior, dupa un scandal de coruptie in China, compania a anuntat modificari majore la programele de stimulente pentru medici. Autoritatile chineze au acuzat GSK ca a facut plati in valoare totala de 3 miliarde yuani (300 milioane lire sterline) catre medici prin intermediul unor agentii de turism. Compania a anuntat, in urma scandalului din China, ca va pune capat practicii de recompensare directa a medicilor pentru promovarea medicamentelor si ca nu va mai stabili tinte individuale de performanta pentru agentii de vanzari.