BNR a publicat vineri pentru francul elvetian un curs de referinta cu 9,59 bani mai mare, de 3,9130 lei/franc, atingand astfel un nou maxim istoric, iar in raport cu euro paritatea a urcat cu 1,83 bani, la 4,2419 lei/euro, pe fondul aversiunii crescute la risc a jucatorilor. Francul elvetian a atins un nou maxim record fata de euro din cauza temerilor privind franarea cresterii economice a SUA si criza datoriilor de stat din Europa, care au determinat investitorii sa renunte la active riscante si sa caute refugiu in investitii sigure, transmite Reuters.
Principalele temeri ale jucatorilor sunt legate de franarea cresterii economice a SUA si criza datoriilor de stat din Europa, care au determinat inchiderea unor pozitii importante pe activele riscante si cautarea unui refugiu in investitii sigure, cum este considerat francul. In acest context, moneda elvetiana a atins vineri un nou maxim record fata de euro.
In sesiunea precedenta, cursul pentru euro se plasa la 4,2336 lei, iar pentru franc la 3,8171 lei. De la inceputul anului cursul leu-franc a crescut cu 14,2%, de la 3,4242 unitati.
Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul, iar BNR a anuntat un curs de referinta cu 2,89 bani mai mare, de 3,0005 lei/dolar, de la 2,9716 lei/dolar joi.
Deprecierea monedei nationale este in linie cu evolutia regionala.
Bursele din SUA si Asia au cazut joi cu pana la 5% din cauza temerilor investitorilor cu privire la franarea economiei americane, extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro in Italia si Spania, dar si de incercarile bancilor centrale ale Japoniei si Elvetiei de a tempera aprecierea yenului si a francului elvetian. Declinul a continuat vineri si pe pietele vest-europene care au cazut cu pana la 3%, corectii apropiate celor inregistrate joi.
Francul a atins un maxim istoric si fata de euro
Desi francul elvetian este sustinut de aversiunea investitorilor fata de risc, banca centrala a Elvetiei a avertizat ca nu va accepta o noua apreciere a monedei fara sa ia masuri, comentarii care au temperat scaderea cursului fata de euro.
Banca Elvetiei a surprins miercuri pietele, reducand dobanda de politica monetara de la 0-0,25% la "cat mai aproape de zero" pentru a incerca sa tempereze aprecierea francului si a proteja exportatorii.
Yenul s-a apreciat si s-a indepartat de minimul ultimelor trei saptamani, atins joi dupa o interventie puternica a Japoniei pentru stoparea cresterii monedei, insa temerile ca Tokyo ar putea intra din nou pe piata au calmat trendul ascendent.
Atentia investitorilor este indreptata catre datele care vor fi publicate vineri in SUA, privind somajul. Multi economisti anticipeaza ca o evolutie slaba a numarului de locuri de munca ar putea incuraja speculatiile ca Rezerva Federala va initia noi masuri de stimulare a economiei. Cel mai probabil un nou program de crestere a lichiditatii din piata.
Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei si Banca Elvetiei au luat deja masuri de relaxare a politicii monetare in ultimele zile.
Banca Centrala Europeana mentine dobanda de politica monetara la 1,5% si suplimenteaza lichiditatile puse la dispozitia bancilor