Leul a pierdut teren si in raport cu dolarul american, iar BNR a anuntat o referinta de 3,0556 lei/dolar, cu 2,66 bani peste nivelul precedent, de 3,0290 lei/dolar.

Bancile cotau euro la 4,2000 - 4,2010 lei la deschidere, cu aproape un ban peste nivelul de la inchiderea de joi, de 4,1900 - 4,1915 lei/euro.

Potrivit dealerilor, scaderile de pe pietele internationale au inceput inca de joi, din cauza temerilor privind economia globala si tensiunile din Arabia Saudita.

Ulterior, aversiunea la risc a crescut, dupa un cutremur puternic in largul coastei de nord-est a Japoniei, care a cauzat valuri tsunami, incendii si alunecari de teren.

Numeroase fabrici de automobile si electronice au fost inchise de companiile japoneze, iar porturile de pe coasta de est au fost aruncate in haos. Totodata, mai multe centrale nucleare si rafinarii petroliere au fost inchise, iar presa japoneza sustine ca guvernul ar putea declara alerta nucleara, semnaland scurgeri radioactive la reactoarele centralelor sau defectiuni la sistemele de racire.

Citeste si:

Japonia declara stare de alerta nucleara, dupa ce o centrala a luat foc
Japonia a fost zguduita de un cutremur de 8,9 grade, cel mai puternic inregistrat vreodata
Bursa de la Tokyo si yenul au scazut puternic, dupa cutremurul care a lovit Japonia