"Al doilea impact pentru Romania este de fapt amanarea proiectului de adoptare a eruo, care ar fi fost de natura sa rezolve problemele de expunere la euro a economiei", a declarat la ProTV directorul ING Bank Romania, Misu Negritoiu, invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani".

Seful ING spune insa ca Romania n-ar putea sa mentina termenul de 2015 anuntat pentru adoptarea euro si din cauza ca nimeni din Uniunea Europeana n-ar avea timp pentru astfel de procese, problemele la zi fiind mult mai grave si ocupand cu totul spatiul public.

In acelasi timp, aderarea s-ar putea sa fie realizata in cu totul alte conditii, mai ales dupa ce s-a constatat ca state intrate in zona euro nu mai corespund criteriilor pe baza carora au accesat uniunea monetara.

Directorul ING pledeaza in schimb pentru o mentinere a obiectivului de aderare, aratand ca zona euro va fi in primul rand solutia la expunerea mare la euro a firmelor si populatiei, de fapt a intregii economii.

"Romania are nevoie de euro si adoptarea nu va fi niciodata abandonata. Are nevoie din doua motive. Romania este extrem de expusa la euro. 60% din datoria interna, din creditele pentru persoanele fizice si corporatii, este in euro si va fi foarte greu sa administrezi un asemenea protofoliu in lipsa adoptarii euro si al doilea ca Romania are nevoie de euro si ca disciplina economica si financiara", a concluzionat Negritoiu.

Citeste si:

Misu Negritoiu, Dupa 20 de ani: "Cursul se poate indrepta usor catre 5 lei pe euro. Presiunile vor continua"