Seful BNR cere seriozitate in legatura cu aderarea la euro: Vrem toti in Europa, dar stim unde ne ducem? Este un proiect dificil, care trebuie sa mobilizeze toata tara, daca vrem sa ne faca bine
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, solicita seriozitate din partea Guvernului si a tuturor partilor implicate in procesul de adoptare a monedei unice europene, pentru ca, potrivit acestuia, se observa o tratare usuratica a unui proiect greu, care trebuie sa mobilizeze toata tara daca vrem sa faca bine.
"Vedem nevoia unei dezbateri publice pentru ca altfel observam un fel de deficit de analiza. Adica tratarea mai usuratica a acestei probleme. Nu este o problema usoara. Este un program de tara, greu, dificil, are "n" componente. Mesajul nostru este ca programul trebuie sa mobilizeze toata tara daca vrem sa ne faca bine. (...) Nu cred ca discutiile astea trebuie tinute in secret. Este vorba de o dezbatere publica. Am luat o decizie recenta ca in luna iulie sa discutam si problema aceasta", a declarat Isarescu, citat de Agerpres.
In opinia sa, primul pas in realizarea acestui obiectiv este seriozitatea. "Suntem seriosi cu proiectul asta, sau am terminat alte subiecte de disputa superficiala si hai sa mai cream unul: BNR zice intr-un fel si Guvernul in altul. Eu cred ca suntem pe aceeasi linie. Multe probleme sunt, insa, la nivelul Guvernului, care ar trebui sa treaca la capitolul prioritati foarte multe chestiuni pe care, probabil ca din considerente politice intene, nu le au acolo", a mai spus guvernatorul BNR.
Potrivit sefului BNR, in acest moment nu mai este vorba de o data tinta, ci de o foaie de parcurs detaliata, cu obiective foarte clar definite. "Nu cred intr-un interval tinta fara o foaie parcurs din momentul acesta. Nu este 2019, atunci care este (tinta - n.r.) daca nu ai foaie de parcurs? Mai dam cu banul si mai spun eu ca este 2021 sau 2022? In acest moment orice schimbare a tintei este neserioasa fara o foaie de parcurs", a intarit guvernatorul BNR.
El a reamintit faptul ca adoptarea euro nu este doar responsabilitatea bancii centrale, ci a intregii societati. "Este o schimbare culturala cand schimbi o moneda, nu schimbi niste bucati de hartie. In momentul in care vom sti ce avem de facut noi, Guvernul, Parlamentul, modificari de legi, pentru ca ai nevoie de modificari de legi importante pentru trecerea la euro, cu calendarul, cu realismul fiecarei masuri, abia atunci vom sti cam care este termenul realist", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a reiterat valentele pozitive al unei tinte fixe, respectiv mobilizarea societatii intr-o anumita directie, catalizator al reformelor si o ancora pentru politici coerente, insa si dezavantajele.
"Vrem toti in Europa, dar stim unde ne ducem? Unde ne ducem este in proces de transformare! Unde te duci? Este un proiect complex si nu se rezuma la tinta, este chiar periculos sa discutam doar despre tinta. Nu vad o discutie serioasa despre proiectul euro daca vom avea alte prioritati", a intarit Mugur Isarescu.
Declaratiile sefului bancii centrale vin la cateva zile dupa ce Guvernul a reafirmat, in programul de Convergenta transmis saptamana trecuta la Bruxelles, ca data tinta de adoptare a euro este 1 ianuarie 2019. In aceste conditii, Romania ar trebui sa intre in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016, iar guvernatorul BNR sustine ca mai sunt inca probleme nerezolvate atat in economie cat si la BNR, respectiv reducerea rezervelor minime obligatorii la nivelurile medii din UE, de 2%.
Pe acelasi subiect: