"De aceea si sprijin aderarea la euro, nu neaparat tinta 2019 este cea pe care o sprijin, este foarte greu de atins. De aceea si spun ca este un proiect ambitios, dar ne trebuie un program national", a spus Isarescu.

In urma cu o luna, guvernatorul afirma ca nu are cum sa nu sustina aderarea la zona euro in 2019, mai ales ca varsta nu-i mai permita sa creada in proiecte de decenii, sugerand ca isi doreste trecerea la moneda unica in urmatorul mandat la conducerea BNR. 

Declaratia de marti a reprezentat concluzia seminarului al carui subiect principal a fost cercul vicios in care Romania s-a zbatut timp de aproape 20 de ani si din care a iesit cu greu in ultimii ani, prin ajustarea abrupta a dezechilibrelor. 

"Am avea cateva intrebari. Se iese greu dintr-un cerc vicios. Intuitiv spunem da. Este de tipul nod gordian? Si asta se pare ca este adevarat, cel putin in unele cazuri. Aceasta este abordarea, sari cu capul inainte si pe urma masori cu cate cucuie te-ai ales (...) In ultima instanta, iti trebuie 20 de ani ca sa iesi din el. Tragem doar niste concluzii si nu-l extrapolam pentru viitor", a completat seful bancii centrale. 

Practic, Isarescu sugereaza, in premiera, ca cercurile vicioase pot fi depasite doar prin terapii de soc, lasand sa se inteleaga ca ceea ce s-a intamplat din 2008 pana in prezent a reprezentat taierea unui nod gordian. 

"Dezechilibrele, ca vin din factori interni sau externi, trebuie evitate si corectate la timp. Si diferenta o fac politicile, care trebuie sa fie echilibrate si din punct de vedere social si din punct de vedere politic (...) Guvernele sunt preocupate de democratie, de alegeri pe termen scurt, pe model european, si pentru ca nu avem ownership. Aceasta este principala sintagma care se lipeste de Romania in ultima perioada. O concluzie care se dezlipeste de aici este ca avem nevoie de o ancora", a spus Isarescu. 

Oficialul BNR a avut in mai multe randuri cirtici fata de sistemul electoral din Romania, care este legat si de alegerile pentru Parlamentul European, ceea ce forteaza partidele aflate la guvernare sa gandeasca mai degraba in termeni populisti decat in termenii economiei politice.  El a aratat ca desi Romania nu a intrat bine pregatita sau total pregatita in UE, "de bine, de rau" a avut un program care a reprezentat o ancora in perioada 2000-2007. 

Isarescu a incercat sa explice esecul tranzitiei din Romania, aratand ca in 1990 a aparut o decompresie economica.

"O injumatatire a exporturilor si o dublare a importurilor se intampla o data la un secol (...) La scara istoriei noastre nationale, nicioadata nu ne-am miscat asa de greu. De regula, schimbam mai repede directia. A fost o revolutie, dar de fapt pierdusem un razboi (...) Noi n-am avut acces la creditele internationale decat foarte greu. Ne-am reconstituit rezerva valutara foarte foarte greu, si asta ne-a stirbit credibillitatea", a explicat Isarescu. 

El a aratat ca Romania a iesit cu greu din cercul vicios al inflatiei ridicate, care parea de neoprit in conditiile unor dezechilibre cumulate, perene, depreciere puternica si inflatie ridicata, care nici macar nu mai tinea de evolutia cursului, fiind in mare masura si structurala. 

In ceea ce priveste dezechilibrele actuale, Isarescu crede ca nu sunt atat de puternice, mentionand ca principale probleme numarul mare de beneficiari ai sistemului de pensii si numarul mai mic de contribuabili la acest sistem, deficit care dureaza de 14 ani. 

"Avem clar un cerc vicios. Cinci milioane de beneficiari la pensii si doar patru milioane si ceva de contribuabili. Nu este nou! Prima data am ridicat aceasta problema in Parlamentul Romaniei in calitate de premier. Sunt 14 ani de atunci si, daca va uitati la cifre, nu se vede nicio imbunatatire. Nu poti sa tragi de acest sistem decat daca ai un raport de 1 la 1", a spus Isarescu. 

Isarescu a afirmat ca un alt cerc vicios il reprezinta evaziunea fiscala, cea mai mare problema generata de acest fenomen fiind distorsionarea concurentei, deci distrugerea pietelor. El a explicat ca la un TVA de 24% un evazionist de TVA "rade tot in jurul lui".