Astfel, preţul gramului de aur a crescut de la 209.6761 lei la 211.5392 lei. Acesta este un nou nivel record, atins a opta oară în luna august, pe fondul creşterii instabilităţii pe pieţele internaţionale.

Banca Naţională a României a anunţat, totodată, un curs de referinţă de 4,7305 lei/euro, în scădere cu 0,04% faţă de valoarea atinsă marţi. Marţi, euro a crescut la 4.7322 lei.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4.2606 lei la 4.2638 lei.

Cursul francului elveţian a scăzut de la 4.3477 lei la 4.3425 lei. Lira sterlină a scăzut de la 5.2197 lei la 5.2078 lei.

Războiul comercial dintre cele mari mari economii ale lumii a continuat, vineri, cu o nouă rundă de tarife vamale suplimentare anunțate Beijing și Washington.

Citește și: Băncile centrale cumpără masiv aur, iar acest lucru înseamnă că se pregătesc pentru ce este mai rău

Astfel, Donald Trump a suplimentat vineri cu 5% tarifele pentru importuri din China în valoare de 550 de miliarde de dolari, la câteva ore după ce China a anunţat tarife de retorsiune pentru bunuri americane de 75 de miliarde de dolari.

De asemenea, nemulţumit de reacţia Chinei, preşedintele Trump a spus că ordonă companiilor americane să găsească alternative la afacerile din China şi să îşi transfere operaţiunile în Statele Unite.

Îngrijorările privind evoluția economiei mondială generate de războiul comercial SUA-China și de Brexit determină investitorii să-și pună banii la adopăst în monede de refugiu. Revenirea aversiunii faţă de risc a dus la majorarea cererii pentru activele considerate sigure: aurul, yenul japonez şi francul elveţian, generând scumpirea acestora.

În ultimele săptămâni, bursele din întreaga lume au înregistrau scăderi semnificative, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari.