Totodată, preţul aurului a continuat să crească şi a ajuns la 209.6761 lei, un nou nivel record, al şaptelea atins în luna august, pe fondul creşterii instabilităţii pe pieţele financiare globale.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4.2521 lei la 4.2606 lei.

Cursul francului elveţian a crescut de la 4.3395 lei la 4.3477 lei. Lira sterlină a urcat de la 5.2041 lei la 5.2197 lei, potrivit News.ro.

Războiul comercial dintre cele mari mari economii ale lumii a continuat, vineri, cu o nouă rundă de tarife vamale suplimentare anunțate Beijing și Washington.

Astfel, Donald Trump a suplimentat vineri cu 5% tarifele pentru importuri din China în valoare de 550 de miliarde de dolari, la câteva ore după ce China a anunţat tarife de retorsiune pentru bunuri americane de 75 de miliarde de dolari.

De asemenea, nemulţumit de reacţia Chinei, preşedintele Trump a spus că ordonă companiilor americane să găsească alternative la afacerile din China şi să îşi transfere operaţiunile în Statele Unite.

Îngrijorările privind evoluția economiei mondială generate de războiul comercial SUA-China și de Brexit determină investitorii să-și pună banii la adopăst în monede de refugiu. Revenirea aversiunii faţă de risc a dus la majorarea cererii pentru activele considerate sigure: aurul, yenul japonez şi francul elveţian, generând scumpirea acestora.

În ultimele săptămâni, bursele din întreaga lume au înregistrau scăderi semnificative, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari.