Romanii cu credite in franci cumpara de multa vreme moneda elvetiana cu 3,80 lei, aproape dublu fata de cursul la care au luat imprumutul in urma cu 4-5 ani.

O veste buna pentru ei vine de la Zurich, unde doua mari banci au anuntat ca vor aplica dobanzi negative, de -1%, pentru depozitele mari. Asta inseamna ca un mare investitor care depune 100 de milioane de franci, va primi mai putin cu un milion, adica 99 de milioane. 

"A fost un mesaj un mesaj direct si foarte puternic adresat de Credit Suisse de genul: Francii dvs. nu mai sunt acceptati la Credit Susisse, va rugam sa ii convertiti in euro. Va multumesc, la revedere! Foarte probabil decizia a fost luata la cererea Bancii Nationale a Elvetiei", a declarat Cristian Cochintu. 

"Banca centrala a Elvetiei da prin aceste banci fanion semnale cum ca politica monetara incearca drastic sa reduca drastic apetitul pentru francul elvetian. Francul elvetian este prea puternic pentru ce si-ar dori banca centrala", a declarat Claudiu Cazacu.

Moneda elvetiana nu se mai misca de la nivelul de 1,20 franci pentru un euro, dar anuntul celor doua banci s-a simtit imediat. 

Intra in scena teoria celor doi de daca. Daca previziunile analistilor se vor adeveri si daca leul va ramane constant, atunci cursul va scadea cu 10 bani, adica o economie de 50 de lei la o rata de 500 de franci. 

Romanii cu credite in franci ar putea castiga si din scaderea dobanzilor la credite, care sunt legate de dobanda internationala pentru aceasta moneda si care ar putea cobora si ea sub zero la suta.