"Romania avea la 1918 o mostenire extrem de importanta: cea a lucrului bine facut, dobandita pe parcursul a cinci decenii, din 1866 pana in 1913, cand s-au construit scoli foarte bune, drumuri, cai ferate si mari constructii asemeni podului de Cernavoda construit de inginerul Anghel Saligny. Atunci cand a trecut primul tren, Saligny a stat sub pod, intr-o barca alaturi de familia sa, pentru ca garanta cu viata buna executie", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Economia Romaniei detinea in 1913 o pondere de 0,8% din PIB-ul mondial (locul 11 in Europa), fiind foarte aproape de Austria care detinea o pondere de 0,86% si de Olanda cu 0,91%. Romania detinea o pondere mai mare in PIB-ul mondial decat Suedia, Ungaria si Danemarca.

In 1990, economia Romaniei a coborat vertiginos in clasament pana pe locul 17, detinand o pondere de 0,3% din PIB-ul mondial, fiind devansata de Grecia, Danemarca si Finlanda, tari cu o populatie mult mai mica. In prezent, ponderea Romaniei in PIB-ul mondial a coborat la 0,2%.

In primele decenii ale secolului trecut functionau 220 de banci. Cea mai mare era Banca Nationala a Romaniei, listata la Bursa de Valori Bucuresti, urmau apoi Banca generala romana (cu capital german), Banca de credit roman (capital austriac), Banca Marmorosch, Blank&Co (capital ungar, german si francez), dar si banci cu capital romanesc- Banca agricola. In 2012, sistemul este format din 41 de banci, din care 85% sunt controlate de grupuri straine.

In 1914, leul era echivalent cu francul elvetian si cu francul francez, iar o lira sterlina se cumpara cu 25,5 lei, in timp ce dolarul american costa circa 5 lei. La aproape o suta de ani distanta, in noiembrie 2012, un franc elvetian este echivalent cu 3,74 lei, lira sterlina "costa" 5,55 lei, iar dolarul american este cotat la 3,4 lei. Pana la Primul Razboi Mondial, Romania nu a cunoscut fenomenul inflatiei. La mentinerea soliditatii leului au contribuit la acea vreme stabilitatea politica, balanta comerciala activa si permanenta expansiune economica. In octombrie 2012, inflatia a ajuns la 5%.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.