Moneda virtuala Bitcoin s-a depreciat puternic in ultimele zile. Cat valoreaza in prezent
Moneda virtuala bitcoin, metoda alternativa la platile online, a suferit o cadere importanta in ultimele zile. Dupa o cadere importanta, din cauza unor atacuri cibernetice, valoarea ei a scazut cu aproape un sfert, adica sub 400 de dolari pentru un bitcoin. Multi au vrut atunci sa-si lichideze, economiile virtuale insa piata si-a revenit miraculos. Tocmai de aceea si la noi, tot mai multe firme, o accepta la plata.
Moneda virtuala a iesit din furtuna destul de sifonata insa a reusit sa creasca la aproape 600 de dolari pentru un bitcoin.
"Evident ca lumea a intrat in panica, pretul bitcoinului a scazut foarte mult. Insa, ce ne-a placut si ne-a dat incredere ca bitcoinul nu poate sa dispara peste noapte, a fost faptul ca oamenii au reactionat bine si la un moment dat au renuntat sa-si mai vanda monedele", spune George Rotariu, cofondator al forumului Bitcoin Romania.
Furtuna s-a declansat tocmai cand banii virtuali castigau teren in Romania.
La Oradea, patronul unei cafenele accepta plati in Bitcoin de ceva vreme si sistemul functioneaza foarte bine. Pretul cafelei de exemplu este afisat in lei, iar plata se face la cursul zilei in bitcoin.
Cu Bitcoin, in Romania, se pot plati inclusiv cursuri de la sala de fitness, sedinte la psiholog si coafor. Unii si-au scos casa ori masina la vanzare in Bitcoin. Proprietara unui apartament din Busteni, de pilda, accepta moneda virtuala la inchiriere, insa deocamdata nu stie cum ar putea sa treaca platile in contabilitate.
Desi multe tari din Uniunea Europeana au reglementat deja acesta forma de plata, autoritatile fiscale romanesti, deocamdata, doar studiaza problema.
"Sfatul nostru catre toti contribuabilii este sa-si plateasca impozitele dupa toate veniturile, inclusiv cele din tranzactiile electronice", spune Nicoleta Rogalschi, purtator de cuvant al ANAF Brasov.
Cu toate acestea, investitorii privati nu stau pe loc: exista deja cateva initiative de a aduce in Romania bancomate de Bitcoin, asa cum exista deja in SUA, Canada, Finlanda, Slovenia si Spania.
Un brasovean vrea sa instaleze un ATM pentru bitcoini. Astfel, oricine ar putea introduce in aparat bani reali si ar primi, in schimb, bitcoini intr-un portofel virtual. Deocamdata, curajosul intreprinzator studiaza implicatiile fiscale ale unei asemenea afaceri.