In urma cu cativa ani, la moda erau gentile de la Louis Vuitton si Gucci, cumparate de la Paris de catre asiatici, care isi plateau calatoria vanzand produsele la preturi mai mari.

In anii ’90, jeansii de la Levi’s indeplineau o functie similara pentru americanii care vizitau Europa de Est.

Astazi, vorbim despre iPhone-urile folosite ca moneda de schimb in toata lumea, in special modelul 5S auriu.

Kyle Wiens, director executiv al distribuitorului autorizat de componente pentru iPhone IFixit, se afla la o conferinta in Mexic, atunci cand proprietarul unui business cu scufundari i-a oferit calatorii gratuite cu ambarcatiunile pe care le detinea, daca acesta s-ar fi intors in Mexic cu mai multe iPhone-uri, pe care sa i le vanda la pretul din SUA.

In Mexic, iPhone-urile se vand la preturi mai mari cu 16% fata de America. Wiens spune ca aceasta practica este din ce in ce mai intalnita peste tot in lume, dand ca exemplu China unde, de fiecare data cand se duce sa se intalneasca cu furnizorii, duce mai multe iPhone-uri si ipad-uri, in semn de multumire.

Alexander Peterc, analist la Exane BNP Paribas, care are biroul deasupra magazinului Apple de pe Regent Street, Londra, spune ca timp de mai mult de o luna de la lansarea iPhone 5S, oameni din alte tari, in care modelul nu era disponibil, au stat la coada pentru a achizitiona noul smartphone de la Apple. “Cu banii castigati de pe vanzarea a doua telefoane in India, cred ca-si puteau achizitiona biletul de avion”, a explicat Peterc.

CEO-ul Apple, Tim Cook, a precizat, la un moment dat, ca aceasta miscare intre tari a iPhone-urilor, pe piete unde Apple nu este prezenta prin magazine proprii, a influentat semnificativ rezultatele companiei. In iulie, gigantul american a raportat venituri in scadere cu 14% in China, fata de trimestrul anterior, la 4,6 miliarde de dolari, ca urmare a achizitiilor de produse Apple din Hong Kong, unde turistii si speculantii sunt principalii clienti. Purtatorul de cuvant al Apple, Teresa Brewer, a refuzat sa comenteze pe acest subiect.

Potrivit unui raport care analizeaza preturile la iPhone in 48 de tari, cel mai ieftin model 5S, de 16GB, poate fi achizitionat din SUA la pretul de 700 de dolari. La polul opus se afla Brazilia, unde un iPhone 5S poate fi cumparat cu 1.200 de dolari. In Italia si Malta, acelasi model la liber costa putin sub 1.000 de dolari.