Moneda europeana recupereaza din pierderea suferita dupa respingerea referendumului din Italia. La Bucuresti, leul se apreciaza
Euro, criza din UE, zona euro
Moneda euro si-a revenit dupa caderea la minimul ultimelor 21 de luni, recuperand o mare parte din pierderile inregistrate ca urmare a infrangerii zdrobitoare suferite de premierul Italiei, Matteo Renzi, la Referendumul de duminica, transmite Reuters, preluata de Agerpres.
In cursul schimburilor de pe pietele asiatice, moneda euro a coborat pana la valoarea de 1,0505 dolari, cel mai slab curs de schimb al euro dupa luna martie 2015, investitorii fiind ingrijorati de cresterea incertitudinii politice in zona euro.
Insa in jurul orei 08.55 GMT moneda unica a recuperat cea mai mare din pierderi si se tranzactiona la 1,0650 dolari, in scadere cu doar 0,1% fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.
La Bucuresti, leul a inceput saptamana pe apreciere. Astfel, potrivit bancii centrale, leul s-a apreciat cu 0,22% in raport cu euro, moneda unica fiind cotata la 4,5027 lei/euro.
O scadere similara (-0,21%) a inregistrat si moneda americana, cursul BNR pentru dolar ajungand la 4,2303 lei. Leul s-a apreciat si fata de franc, moneda elvetiana fiind cotata luni la 4,1705 lei, comparativ cu 4,1887 lei, in sedinta de vineri.
Rezultatul referendumului din Italia nu constituie o surpriza, insa diferenta dintre cei care care s-au opus reformelor constitutionale promovate de premierul italian, 59,1% din voturi, si cei care au votat pentru a fost peste estimari.
"Pentru ca rezultatul votului era, in mare parte, asteptat, nu exista o dorinta de a impinge tendinta prea departe. De acum incolo, piata valutara va urmari semnalele care vin de pe pietele de obligatiuni, reactia pietelor de actiuni si va astepta opiniile agentiilor de rating", a apreciat Kit Juckes, analist la Societe Generale.
La scurt timp dupa deschiderea pietelor europene de obligatiuni, randamentul pentru titlurile de stat italiene cu scadenta la 10 ani a urcat cu 13 puncte de baza depasind pragul de 2%, dar in jurul orei 08.55 GMT a revenit sub acest prag, inregistrand o crestere de doar sase puncte de baza comparativ cu sedinta precedenta.
Mai multe surse din interiorul Bancii Centrale Europene au declarat zilele trecute pentru Reuters ca BCE este gata sa isi majoreze achizitiile de obligatiuni guvernamentale italiene daca rezultatele referendumului vor duce la o vanzare masiva insa luni traderii au spus ca nu exista dovezi privind intrarea BCE pe piata pana la aceasta ora.
Demisia premierului italian Matteo Renzi deschidea calea unor alegeri anticipate in 2017 cu posibilitatea ca anumite forte politice anti-euro, precum Miscarea 5 Stele (M5S, populista), sa castige puterea intr-un moment in care Uniunea Europeana nu si-a revenit inca de pe urma deciziei Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana.
"Rezultatul referendumului a crescut usor probabilitatea unei crize precum cea din 2011 dar chiar si o criza de amploare nu ar fi o povara semnificativa pentru euro", a declarat analistul Commerzbank, Ulrich Leuchtmann, referindu-se la cresterea exploziva a costurilor cu imprumuturile Italiei in urma cu cinci ani. "Singurul lucru care ar fi o povara mare pentru euro este daca BCE reactioneaza cu o politica monetara mai expansiva insa avand in vedere ca obligatiunile italiene au avut o evolutie relativ modesta este putin probabil ca BCE sa adopta masuri de amploare", a adaugat Ulrich Leuchtmann.
Unii analisti sunt de parere ca moneda euro a primit un oarecare sprijin de pe urma rezultatelor alegerilor prezidentiale din Austria, castigate de candidatul independent Alexander Van der Bellen, care l-a invins duminica pe contracandidatul sau Norbert Hofer, sustinut de extrema dreapta.
Pe acelasi subiect: