Pachetul financiar pregatit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru Grecia, impreuna cu masuri de austeritate foarte severe, nu a redus apetitul speculatorilor pentru investitii pe deprecierea monedei europene, a afirmat Stiglitz la postul BBC Radio 4. 

"Conditiile impuse par excesiv de severe pentru Spania (a afirmat el in urma unei confuzii cu Grecia, n.r.) si sunt contraproductive pentru a impiedica extinderea problemelor", considera Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia din New York.

Analistii considera Spania ca fiind urmatorul stat din zona euro care se va confrunta cu aceleasi dificultati ca Grecia.

"Cand vedem cat de greu a fost pentru Europa sa adopte o pozitie comuna pentru a ajuta o tara mica, realizam ca daca ar fi vorba de un stat cu probleme mai mari, ar fi si mai greu pentru europeni sa ajunga la o intelegere", a adaugat el.

Pachetul de imprumuturi de urgenta, in valoare de 110 miliarde de euro, pregatit pentru Grecia ar putea reduce presiunile speculative impotriva statului elen pentru o perioada, dar pe termen lung cred ca vor avea un efect contrar.

Intrebat daca aceasta situatie poate reprezenta sfarsitul euro, Stiglitz a afirmat: "Daca Europa nu-si rezolva problemele institutionale fundamentale, viitorul euro poate fi foarte scurt".

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!