Dolarul a ingenuncheat leul. Cursul oficial a atins un record istoric
Dolarul a atins un record istoric la cursul BNR, de peste 3,5 lei, in timp ce la casele de schimb ale bancilor, moneda americana putea fi cumparata si cu 3,6195 de lei. Asta dupa ce la inceputul anului dolarul costa chiar si 2,9 lei. Pentru romani, un astfel de curs ar insemna benzina si motorina mai scumpe. De castigat ar avea, in schimb, cei care au pariat pe economiile in dolari. Pe de alta parte, leul nu sta mai bine nici fata de euro sau de francul elvetian, ceea ce se traduce prin rate mai mari la banca.
Dolarul a depasit pragul de 3,6 lei la casele de schimb ale bancilor, iar moneda americana se poate cumpara cel mai ieftin cu 3,55 lei. Cursul oficial anuntat de BNR a ajuns la 3,5243 lei/dolar. Mediafax scrie ca pentru dolarul american, anteriorul record a fost inregistrat la 7 noiembrie 2003, cand dolarul era cotat la 34.788 lei vechi (3,4788 lei noi).
Potrivit estimarilor ING Londra, la sfarsitul anului 2010 vom vedea cursul urcand la 3,65 lei pentru un dolar, pentru ca in 2011 el sa revina la 3,4 lei/dolar.
Cum ne va afecta aprecierea dolarului?
"Intarirea dolarului nu va avea un impact atat de mare asupra romanilor. Afectat ar fi pretul petrolului si ar mai avea de suferit cei care au credite cu expunere pe dolar", a explicat pentru incont.ro Vlad Muscalu, economist ING Romania.
Asadar, vom plati mai mult pe benzina si motorina. Cresterea preturilor la carburanti din ultimele luni a fost motivata de companii ca fiind efectul scumpirii monedei americane.
"Deprecierea leului in raport cu dolarul va scumpi energia pe care o aducem din strainatate", ne declara Lucian Anghel, economistul sef al BCR. De aceeasi parere se arata in urma cu cateva saptamani si Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank. "O influenta negativa a aprecierii dolarului ar putea fi resimtita doar in zona energetica", spunea acesta.
Economistii bancilor aratau insa ca depindem foarte mult de evolutia monedei europene. Astfel, daca aceasta se depreciaza, leul este si el lovit. Problemele acute din Grecia, dar si dificultatile cu care se confrunta tari ca Italia, Spania sau Portugalia au facut ca euro sa cada in fata dolarului.
Economistul sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, declara pentru Pro TV ca pe termen lung va exista o paritate de 1 la 1 intre euro si dolar. Asta inseamna ca am putea avea un curs leu/dolar de 4 lei, la fel cu cel leu/euro.
Partile bune si cele rele ale deprecierii euro fata de dolar
Prognoza analistilor britanici ai ING arata o intarire constanta a monedei americane in fata celei europene pe parcursul lui 2010, pana la 1,15 dolari pentru un euro, bazandu-se pe faptul ca economia SUA isi va reveni mai repede decat economia zonei euro. Rata de schimb euro/dolar era la inceputul anului de 1,4 si a coborat pana in acest moment la 1,2.
Totusi, deprecierea euro ar creste competitivitatea si ar stimula exporturile, dat fiind ca preturile produselor din zona euro ar scadea pe pietele externe.
Euro ar putea disparea in cinci ani. Moneda unica este in pericol daca actuala componenta a zonei euro se va pastra, arata un sondaj in randul economistilor din Marea Britanie, realizat de publicatia the Sunday Telegraph. Din cei 25 de analisti participanti la cercetare, 12 au anticipat ca zona euro nu va supravietui in actuala forma, in timp ce opt considera contrariul, iar cinci sunt indecisi.
Leul, fara vlaga in fata euro si a francului elvetian
Leul a continuat sa scada fata de euro in prima parte a sedintei interbancare de luni, cursul anuntat de banca centrala la ora 13:00 urcand la un nou maxim al ultimelor cinci luni, de 4,2180 lei/euro. Un euro mai puternic a fost cotat de BNR pe data de 4 ianuarie, la 4,2265 lei/euro.
Leul a cazut si in fata francului elvetian, referinta afisata de BNR fiind de 3,0293. Cu alte cuvinte, rate mai mari pentru cei care au credite in aceasta moneda.
Guvernatorul Mugur Isarescu a avertizat in nenumarate randuri in privinta creditelor exotice, dupa cum le numea acesta, considerandu-le cele mai riscante imprumuri.