Roubini: Criza datoriilor din Europa este a doua faza a crizei financiare mondiale
Criza datoriilor din Europa reprezinta a doua faza a crizei financiare mondiale, iar planurile de austritate avute in vedere pentru reducerea deficitelor pot pune bazele unei noi recesiuni, apreciaza Nouriel Roubini, profesor la New York University si unul dintre putinii economisti care au anticipat corect dezvoltarea crizei financiare mondiale in urma prabusirii pietei ipotecare din Statele Unite.
"Prin criza datoriilor din Europa intram in a doua faza a crizei financiare mondiale. Bineinteles, problema deficitului se poate rezolva pe parcursul timpului, insa, pana atunci, statele vor fi blestemate daca ataca si stigmatizate daca nu o fac", a afirmat Roubini, potrivit Mediafax.
Tarile a caror politica monetara este orchestrata de Banca Centrala Europeana nu-si pot "monetiza" datoriile, adica nu pot tipari bani pentru plata imprumuturilor, asa cum face SUA, a adaugat el.
Alternativa ar fi cresterea impozitelor si reducerea cheltuielilor publice, insa aceste masuri aduc, in cel mai bun caz, o revenire economica anemica, in forma de "U", cel mai pesimist scenariu fiind reintrarea in recesiune.
Totodata, Roubini pune sub semnul indoielii capacitatea Greciei de a implementa programele de austritate promise, din cauza lipsei de determinare a autoritatilor, pe fondul protestelor populatiei.
"Solutia (problemelor zonei euro - n.r.) va veni prin punerea in aplicare a unor reforme structurale, insa rezultatul acestora se va face simtit dupa mai multi ani. Singurele optiuni ramase sunt iesirea statelor mai slabe din uniunea monetara sau deprecierea voita a euro", a precizat economistul.
El preconizeaza ca euro se va deprecia sub paritate in raport cu dolarul, probabil incepand cu anul viitor.
Pe acelasi subiect: