"Prin criza datoriilor din Europa intram in a doua faza a crizei financiare mondiale. Bineinteles, problema deficitului se poate rezolva pe parcursul timpului, insa, pana atunci, statele vor fi blestemate daca ataca si stigmatizate daca nu o fac", a afirmat Roubini, potrivit Mediafax.

Tarile a caror politica monetara este orchestrata de Banca Centrala Europeana nu-si pot "monetiza" datoriile, adica nu pot tipari bani pentru plata imprumuturilor, asa cum face SUA, a adaugat el.

Alternativa ar fi cresterea impozitelor si reducerea cheltuielilor publice, insa aceste masuri aduc, in cel mai bun caz, o revenire economica anemica, in forma de "U", cel mai pesimist scenariu fiind reintrarea in recesiune.

Totodata, Roubini pune sub semnul indoielii capacitatea Greciei de a implementa programele de austritate promise, din cauza lipsei de determinare a autoritatilor, pe fondul protestelor populatiei.

"Solutia (problemelor zonei euro - n.r.) va veni prin punerea in aplicare a unor reforme structurale, insa rezultatul acestora se va face simtit dupa mai multi ani. Singurele optiuni ramase sunt iesirea statelor mai slabe din uniunea monetara sau deprecierea voita a euro", a precizat economistul.

El preconizeaza ca euro se va deprecia sub paritate in raport cu dolarul, probabil incepand cu anul viitor.