"Evolutia cursului reflecta factori conjuncturali externi. Deprecierea survine, probabil, pe fondul turbulentelor din zona euro", a raspuns ministrul finantelor, Florin Georgescu, unei intrebari a jurnalistilor pe aceasta tema, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern. 

Intrebat daca evolutia cursului valutar nu este influentata si de factori politici interni, precum posibila suspendare a presedintelui Traian Basescu, ministrul a raspuns ca nu are un "instrument" care sa masoare exact efectul acestor factori. 

Cursul de referinta a urcat la 4,4715 lei/euro si a atins un nou maxim istoric, intr-o piata in care BNR a intervenit indirect prin vanzari de euro pentru a incetini deprecierea leului, cauzata de ordine de cumparare plasate de jucatori straini pe fondul tensiunilor politice din Romania.  USL a reusit marti demiterea presedintilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum si a Avocatului Poporului.

Expertii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale vor veni la Bucuresti pe 24 sau 25 iulie, pentru o noua evaluare a acordului, la acest moment nefiind prevazut ca misiunea sa fie amanata din cauza situatiei politice interne, a mai spus ministrul finantelor.

Sursa: Mediafax