"Imprumutul se contracteaza in contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale si de mentinere a nivelului de acoperire a necesarului brut de finantare. Imprumutul este considerat de autoritatile romane ca un instrument de protejare a finantelor publice impotriva unor socuri externe neprevazute", se arata intr-un comunicat transmis de minister.

Imprumutul vine in completarea asistentei financiare de tip preventiv acordata pe perioada 2011 - 2013 de catre FMI si UE. Guvernul a aprobat la mijlocul lunii mai acordul convenit cu Banca Mondiala pentru contractarea acestui imprumut.

Prin acordul negociat cu Banca Mondiala, Ministerul Finatelor urmareste sa obtina o plasa de siguranta suplimentara de la institutia internationala sub forma unei linii de credit, care va ramane la dispozitia Romaniei timp de trei ani in cazul blocarii pietelor externe, la un cost de 0,25% pe an.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu

Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde de euro. Acordurile cu institutiile financiare urmeaza programului de finantare de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.