Banca centrala a Belarusului a anuntat, astazi, ca rubla a pierdut aproape 38% din valoare in fata dolarului si 40% fata de moneda unica europeana, valori care se incadreaza in procentele de 30-50% estimate de agentia de evaluare Moody’s la inceputul saptamanii. Pe piata libera, moneda s-a depreciat cu peste 60%.

Astfel, in prezent un dolar valoreaza 5.347 de ruble, iar un euro, peste 12.100 de ruble.

Vicepresedintele bancii centrale, Taras Nadolny a explicat ca este multumit de felul in care s-au derulat tranzactiile si ca se asteapta ca rubla sa recupereze o parte din ceea ce a pierdut, odata ce isi reface rezervele.

Guvernul lui Lukasenko a apelat deja la FMI, pentru un imprumut 4,4 miliarde de euro, pentru acoperirea deficitului bugetar, care s-a adancit in anul pre-electoral 2010. Fondul a accentuat, insa, ca vrea sa vada mai intai un plan de reforme economice, inainte de a incepe discutiile pentru imprumut.

Belarusul a primit, de asemenea, in iunie, prima transa dintr-un imprumut de 3 miliarde de dolari din partea fostelor tari sovietice, dar acordarea intregii sume depinde de programul de privatizare pe care Belarusul l-a respins initial.

Citeste si:

Tara care se “topeste”. Rusia cumpara Belarusul bucata cu bucata

Putin viseaza la propria “Uniune Europeana”. Premierul rus vrea sa adune fostele state sovietice intr-o uniune economica, cu moneda unica