Pietele financiare din Turcia sunt supuse la presiuni dupa ce AKP, din care face parte si presedintele Recep Tayyip Erdogan, nu a reusit sa formeze un guvern de coalitie cu al doilea si al treilea mare partid politic, ceea ce creste sansele unor noi alegeri parlamentare in toamna, dupa legislativele din 7 iunie. 

In acest context, Banca centrala a Turciei a decis sa mentina dobanda repo pe o saptamana la 7,50% precum si dobanda pentru imprumuturile overnight la 7,25%.

"Tinand cont de incertitudinile de pe pietele domestice si globale precum si volatilitatea preturilor la energie si alimente, comitetul a decis sa implementeze o politica de inasprire a lichiditatii atat timp cat va considera necesar", a anuntat banca.

Imediat dupa anuntarea deciziei, lira turceasca a scazut pana la nivelul de 2,8850 lire pentru un dolar fata de 2,8675 lire inainte. 

Luni, ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, declara ca "dobanzile trebuie sa scada", reluand incercarile Guvernului turc de a influenta deciziile Bancii centrale.

Presedintele Erdogan solicita Bancii centrale sa reduca dobanda pentru a stimula economia, insa economistii sunt de parere ca, dimpotriva, Turcia are nevoie de o inasprire a politicii monetare pentru a combate inflatia.