O rata de schimb inferioara celei de marti, de 4,4537 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 16 decembrie.  In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4935 lei/euro. 

Leul s-a apreciat cu 1,78% in ultimele sase sedinte, miscare sustinuta saptamana trecuta de interventii indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor. 

In acelasi timp, leul s-a apreciat si in raport cu dolarul american, cursul de referinta coborand cu 2,8 bani, la 3,2984 lei/dolar.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a scazut de la 3,6763 lei/franc la 3,6493 lei/franc.

In debut, euro a fost cotat la 4,49 lei, nivel similar cu cel de la finalul zilei precedente, cand bancile cotau euro la 4,4900 - 4,4915 lei. Primele transferuri ale zilei au dus cursul pana la un minim de 4,4650 lei/euro. In jurul orei 10:30, operatiunile se realizau la 4,4650 - 4,4690 lei/euro.

Unii dealeri considera ca leul beneficiaza de sentimentul pozitiv din pietele vecine, avand in vedere ca si dobanzile de pe piata monetara locala se situeaza la un nivel atractiv, scrie Mediafax.

Valutele din regiune consemnau aprecieri de pana la 1% la inceputul zilei, dupa ce saptamana trecuta s-au depreciat semnificativ, jucatorii iesind de pe mai multe piete emergente, din cauza dobanzilor reduse.

Leul s-a apreciat cu 1,02% in ultimele cinci sedinte, inregistrand miscari contrare directiei monedelor statelor din regiune.

Interventiile indirecte ale BNR in piata de saptamana trecuta au influentat dobanzile practicate de bancile comerciale. Ratele au crescut vizibil, ajungand ca dupa aproximativ sase luni sa se plaseze peste rata dobanzii de politica monetara a BNR.

Pentru depozitele atrase si plasate in lei pe termen de o zi dobanzile se plasau in intervalul 4-5% pe an.

Citeste si:

Inca un impuls pentru scaderea dobanzilor la creditele in lei. BNR a redus din nou dobanda cheie