Leul si-a continuat caderea, pe fondul incertitudinilor generate de masurile fiscale din noul program de guvernare. Euro se apropie de 4,59 lei
Euro, curs valutar
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri un curs de referinta de 4,5868 lei/euro, in crestere cu 0,17% fata de nivelul precedent si nivel maxim din 22 iunie.
Potrivit analistilor, leul este afectat atat de masurile anuntate in noul program de guvernare, cat si de o conjunctura regionala nefavorabila.
Marti, BNR a afisat un curs de 4,5788 lei/euro.
Leul a recuperat in ultimele zile terenul cedat dupa debutul crizei politice ce a culminat cu caderea guvernului Grindeanu, insa bulversarea adusa in piata de noul program al guvernului, ce prevede schimbarea sistemului de taxare si noi impozite, a inrautatit perceptia investitorilor.
Luni, un raport al analistilor Unicredit estima ca "valoarea de echilibru a cursului de schimb euro/leu este in preajma nivelului de 5,00", un prim semnal al inrautatirii perceptiei asupra plasamentelor in lei.
Dupa publicarea raportului, leul acedat sensibil teren si a depasit pragul de 4,58 lei/euro, iar miercuri leul a ramas spub presiune, pe o conjunctura regionala.
Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,0361 lei la 4,0512 lei.
Totodata, cursul francului elvetian a urcat de la 4,1806 lei pana la 4,1858 lei.
Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, ca nu are un conflict cu Liviu Dragnea pe tema programului de guvernare si nu s-a certat cu el, asa cum a relatat presa. Seful Executivului a reiterat ca noile masuri din programul de guvernare, precum schimbarea taxarii, vor fi implementate doar dupa efectuarea unor simulari care sa demonstreze ca ele nu fac "mai mult rau".
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, afirmase anterior, la Parlament, ca a discutat cu premierul Mihai Tudose despre unele masuri din programul de guvernare, precum impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate, iar prim-ministrul le-a privit "cu foarte multa grija”, existand posibilitatea ca acestea sa nu mai fie aplicate, daca se constata ca vor crea defectiuni intr-o anumita parte a economiei.
Anterior, surse guveranematale, citate de News.ro, declarau luni ca premierul Mihai Tudose ar fi de acord cu un impozit pe cifra de afaceri pentru companii, dar gradual si doar pe unele tipuri de activitati. Potrivit surselor, Tudose asteapta rezultatul simularilor privind impozitul pe cifra de afaceri si ulterior va lua o decizie in acest sens, cel mai probabil in toamna.
Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE prevede ca toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea.
Masura, o mare noutate fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, mai ales cele aflate la inceput de drum, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.
Mai multe despre:
#curs valutar
Pe acelasi subiect: