Euro ajunge din nou aproape de 4,58 lei, pe fondul incertitudinii create de masurile fiscale anuntate in noul program de guvernare
Euro, curs valutar
Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de 4,5788 lei/euro, in crestere cu 0,5% fata de sedinta anterioara, si valoare maxima a lunii. Luni, guvernatorul BNR declara ca fluctuatiile din ultimele zile ale cursului sunt normale si ca acesta este stabilit tranzactiile din piata si nu de banca centrala.
Potrivit analistilor, leul este afectat de politicile economice si fiscale ale guvernului, care incep sa modifice perceptiile analistilor si investitorilor privind cursul de echilibru.
Luni, BNR a afisat un curs de 4,5560 lei/euro.
Leul a recuperat in ultimele zile terenul cedat dupa debutul crizei politice ce a culminat cu caderea guvernului Grindeanu, insa bulversarea adusa inpiata de noul program al guvernului, ce prevede schimbarea sistemului de taxare si noi impozite, a inrautatit perceptia investitorilor.
Luni, un raport al analistilor Unicredit estima ca "valoarea de echilibru a cursului de schimb euro/leu este in preajma nivelului de 5,00", un prim semnal al inrautatirii perceptiei asupra plasamentelor in lei.
Dupa publicarea raportului, leul a cedat sensibil teren si s-a mentinut marti la cotatii apropiate de 4,58 lei/euro.
Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,0049 lei la 4,0361 lei.
Totodata, cursul francului elvetian a urcat de la 4,1655 lei pana la 4,1806 lei.
Isarescu: Miscarile de pe piata valutara din ultima perioada au fost in limite normale
Guvernatorul a declarat ca miscarile de pe piata valutara din ultima perioada au fost unele in limite normale, de circa 1%, in conditiile in care euro s-a apreciat sau s-a depreciat in raport cu dolarul american si cu aproape 5%. In plus, Isarescu sustine ca acest curs este stabilit de piata, nu prin interventia BNR.
”Sunt 3.000-10.000 operatiuni mari zilnic pe piata valutara. Nu trece nicuna prin BNR. Romania are acest mare avantaj de a avea un curs stabil. (...) Spunea cineva ca acest curs il stabileste Isarescu. Ma simt flatat. Sa-mi spuna mie analistul respectiv cum pot eu sa controlez mii de operatiuni”, a afirmat guvernatorul, potrivit News.ro.
Guvernatorul sustine ca nu exista un curs al BNR, ci al pietei, iar rolul bancii centrale este de a face o medie a cotatiilor existente in piata.
”BNR nu seteaza cursul, il calculeaza. Si cand intervenim, rar intervenim direct in piata. (...) Nu spunem cand intervenim. Nu spune asta nicio banca centrala. (...) O interventie are multe semnificatii. Cand cumparam valuta, introducem lei in piata, cand vindem valuta, absorbim lei. Implicatiile sunt mai mult mai complicate decat par”, a afirmat Isarescu.
In 21 iunie, BNR a anuntat un curs de referinta de 4,5987 lei/euro, in conditiile in care investitorii asteaptau rezultatul votului pe motiunea de cenzura depusa de catre alianta PSD-ALDE impotriva propriului guvern si clarificari despre formarea unui nou executiv.
Dupa numirea noului guvern si reducerea tensiunilor politice, leul s-a apreciat treptat in raport cu euro. BNR a anuntat luni un curs de referinta de 4,5560 lei/euro, in crestere cu 0,05% fata de nivelul precedent, in conditiile in care leul a cedat usor teren pe o tendinta regionala.
Pe acelasi subiect: