Leul s-a apreciat in fata euro. Cursul a coborat la 4,3698 lei/euro
Lei
Moneda nationala a continuat sa se aprecieze modest in prima parte a sesiunii de joi, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,3698 lei/euro, in scadere cu 0,47 bani fata de miercuri.
In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,3745 lei/euro. Leul a continuat sa se aprecieze si in raport cu dolarul american, cursul de referinta coborand cu 0,63 bani, la 3,3345 lei/dolar.
Paritatea leu/franc elvetian a scazut la 3,5796 unitati, de la nivelul din ziua anterioara, de 3,5882 lei/franc. Cursurile leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.
La deschidere, euro a fost cotat la 4,3680 - 4,3700 lei, in scadere fata de nivelul sesiunii precedente, cand bancile schimbau euro la 4,3750 - 4,3760 lei. Leul a inceput sa se aprecieze inca de miercuri, evolutie sustinuta de intrari suplimentare de fluxuri straine inainte de includerea oficiala a obligatiunilor emise de Romania intr-un indice important al pietelor emergente, potrivit dealerilor.
La jumatatea sesiunii de joi, schimburile se perfectau aproape de 4,37 lei/euro.
"Cum aprecierea leului a fost cuplata cu scaderea randamentelor pe segmentul 2-5 ani din piata secundara a titlurilor de stat in lei, credem ca aceasta este legata de intrarile jucatorilor straini in aceste instrumente ale datoriei guvernamentale. Ne asteptam ca interesul de tranzactionare pe piata secundara a obligatiunilor sa continue si astazi, avand in vedere ca datoria publica a Romaniei va fi inclusa vineri intr-un popular indice al pietelor emergente, iar pe acest fond aprecierea leul ar mai putea gasi suport", potrivit analistului ING Bank Mihai Tantaru, citat de Mediafax.
Totusi, el nu exclude ca avansul monedei locale sa fie limitat de interventii indirecte ale bancii centrale, care si-a facut simtita prezenta si in precedentele doua sedinte.
Dobanzile afisate miercuri de banci pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi au scazut usor, de la 5,03% - 5,53% la 4,98 - 5,48% pe an.
Dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au coborat de asemenea usor, de la 5,16% - 5,66% la 5,11 - 5,61% pe an.
Pe acelasi subiect: