BNR a cotat miercuri euro la 4,7635 lei.

Leul a mai atins o cotaţie minimă record în luna ianuarie a acestui an, respectiv pe 25 ianuarie, când cursul a fost de 4,7648 lei/euro.

De asemenea, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,3343 lei, în creştere cu 0,92 bani (0,21%), faţă de cursul de miercuri, respectiv 4,3251 lei/dolar.

Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, cu 1,5 bani (0,34%). Astfel, cotaţia francului a ajuns la 4,3832 lei, comparativ cu 4,3682 de lei/franc.

Gramul de aur s-a scumpit cu 1,02 lei (0,5%), până la 204,6051 lei, de la 203,5824 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a precizat că există o presiune pe curs care vine din deficitul comercial - datele publicate recent arătând un deficit în creştere, la care se adaugă cu siguranţă şi importurile aferente Black Friday şi situaţia deficitului bugetar.

"Există în mod evident o presiune pe curs care vine din deficitul comercial. Am publicat recent noile date care arată o accentuare a deficitului comercial. Deci un necesar de valută pentru schimburile comerciale crescut. Să nu uităm că în această perioadă avem şi evenimente comerciale care aduc importuri suplimentare, apropo de Black Friday zilele acestea, cu volume foarte mari de tranzacţii anunţate cu bunuri din import. Acesta este o situaţie de fond care a dus la această evoluţie a cursului, care, în cifre absolute e totuşi marginală. În plus, e necesară clarificarea situaţiei bugetare care pare mai complicată decât se anticipa", a spus Dan Suciu, potrivit Agerpres.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunșat dimineață, într-o conferință de presă, că deficitul bugetar la 10 luni este 2,84% din Produsul Internt brut, nivel care depăşeşte estimarea pentru întregul an, iar “dacă nu facem nimic” în următoarea lună şi jumătate deficitul bugetar va depăşi 4%.

Cîţu a explicat că veniturile estimate la 9 luni erau de 249 de miliarde de lei,acum sunt la nivelul de 228 de miliarde de lei, iar 22 de miliarde de lei este deficit - 11 miliarde de lei sunt bani din economie necolecţati, ceea ce e de discutat cu ANAF., iar cealaltă jumătate – fonduri europene. ”Niciodată nu a fost intenţia celor de la PSD să ia aceşti bani”, a afirmat ministrul.

"Deficitul la 9 luni trebuia să fie 2,28%, execuţia la 9 luni este 2,60%. Azi, vă prezint execuţia la 10 luni, exact cum mi-a predat-o domnul Teodorovici (fostul ministru al Finanţelor, n.r.), 2,84%. Este exact ceea ce am preluat eu, la 2,84%, mai mult decât trebuia să fie la sfârşitul anului(...) Deficitul astăzi, aşa cum arată situaţia, dacă nu facem nimic, deficitul bugetar este în jur de 4%, mai precis peste 4%", a spus Cîţu, potrivit Agerpres.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finanţelor, după primele nouă luni există o diferenţă la venituri de 21 miliarde lei, jumătate bani în economie necolectaţi şi cealaltă jumătate din fonduri europene, în timp ce, pe partea de cheltuieli, banii pentru investiţii şi pentru proiecte cu finanţare din fonduri europene nu sunt cheltuiţi.