"PIB-ul a depăşit în premieră pragul de 1.000 miliarde de lei. Acolo unde Guvernul a luat unele măsuri, s-au văzut şi rezultatele. Deficitul bugetar de 2,76% nu este în pericol, deşi am auzit unele discuţii în ultima perioadă. Deficitul bugetar va fi respectat prin proiectul privind rectificarea bugetară. Rectificarea bugetară asigură plata integrală a salariilor, pensiilor şi proiectelor de investiţii. Nimeni nu trebuie să-şi facă niciun fel de grijă, mă refer la cetăţeni (...) Nu este vorba despre tăieri de finanţare, ci doar de a corecta anumite supradimensionări, supraestimări de la ministere", a spus Teodorovici, după şedinţa Executivului în care a fost aprobată prima rectificare bugetară din acest an.

Teodorovici a mai precizat că afirmaţiile din spaţiul public, potrivit cărora rectificarea bugetară aprobată luni de Guvern este o greşeală, reprezintă speculaţii împotriva economiei româneşti şi a monedei naţionale, cu scopul de a descuraja investitorii

"Am văzut fel de fel de mesaje alarmiste vizavi de acest proiect de rectificare, se tot speculează împotriva, zic eu, economiei româneşti şi a leului şi se încearcă o descurajare a ceea ce înseamnă investitor în România, şi motivul poate să fie acela al necitirii în mod responsabil a proiectului de rectificare. Deci una dintre cele două variante este motivul pentru care se fac astfel de afirmaţii în spaţiul public, în mod total nejustificat", a spus Teodorovici.

El a adăugat că acest lucru poate fi interpretat ca fiind o subminare a economiei româneşti. "Deşi nu mai este incriminată, subminarea economiei naţionale într-un astfel de mod, pentru că asta poate să însemne sau să fie interpretată în acest sens, este cel puţin ruşinoasă", a arătat ministrul Finanţelor.

Liderul senatorilor PNL, Florin Cîţu, afirmase că rectificarea bugetară ar trebui retrasă şi propusă o rectificare negativă, acuzând că există o "gaură" în buget de 9 miliarde de lei.

"Rectificarea bugetară, din punctul nostru de vedere, a pornit greşit. (...) Văd că vor să persiste în greşeală şi este mai mult decât greşeală, pentru că, dacă ne uităm la primele şase luni, vedem că această rectificare bugetară de fapt încearcă să ascundă o gaură în bugetul României de 9 miliarde de lei. Dacă ne uităm la cum încearcă să ascundă această gaură, pare mai mult că încearcă să ascundă o fraudă din bugetul României. Le cer public preşedintelui Curţii de Conturi, preşedintelui Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză şi secretarilor de stat din Ministerul Finanţelor Publice să nu mai gireze şi să nu mai falsifice informaţiile pe care le prezintă public, pentru că, potrivit legii răspunderii ministeriale, art. 8, prezentarea de informaţii false în faţa Parlamentului şi a preşedintelui României se pedepseşte de la 3 la 6 ani şi cu amendă. (...) Rectificarea bugetară ar trebui retrasă şi făcută o rectificare negativă", a declarat Cîţu după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

Rectificarea bugetară a fost prezentată în primă lectură în şedinţa de Guvern de joi, 8 august 2019.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propusese, săptămâna trecută, o rectificare bugetară pozitivă, care asigura respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar, cele mai mari diminuări fiind operate la Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Cercetării.

Pe subiectul rectificării propuse iniţial, reprezentanţii Consiliului Fiscal recomandau o creştere a transparenţei în procesul de comunicare a construcţiilor bugetare prin publicarea şi adoptarea ca reper a bugetului general consolidat, "nu doar a unor părţi din acesta".

În plus, Consiliul a avertizat că ţinta de deficit bugetar asumată de România pentru finalul anului 2019 ar putea fi depăşită şi poate oscila în intervalul 3,4% - 3,7% din PIB, "dacă nu vor fi adoptate unele măsuri compensatorii suplimentare credibile".