"În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7835, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8243. Aproape 57% dintre participaţii la sondaj anticipează o majorare a ratei inflaţiei, iar rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2020/septembrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,03%", potrivit unui comunicat al asociației.

În luna august 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 5,5 puncte, până la valoarea de 42,8 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte. Potrivit CFA România, evoluţia s-a datorat componentei de anticipaţii a Indicatorului.

Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 5,3 puncte, până la valoarea de 61,7 puncte, în condiţiile în care faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 3,1 puncte. Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 10,8 puncte până la valoarea de 33,3 puncte în timp ce faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a coborât cu 9,3 puncte.

"Sunt de remarcat: înrăutăţirea percepţiei privind evoluţia mediului extern, anticipaţiile privind majorarea primei de risc a României (aproape 70% dintre participanţii la sondaj anticipează majorarea preţului CDS pentru România) şi percepţia (73% dintre participanţii la sondaj) de supra-evaluare a preţurilor real estate în principalele oraşe din România. Faţă de exerciţiul anterior, sondajul prezintă anticipaţii cantitative pentru preţurile petrolului de tip Brent, unciei de aur şi cripto-monedei bitcoin", se arată în comunicatul CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membrii Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Asociația CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociaţia CFA România are peste 235 de membri.